Bela kuća: “Više od 100 miliona Amerikanaca je sada potpuno vakcinisano, više ne moraju da brinu…”

0
(Beta/Melina Mara/The Washington Post via AP, Pool)

U Sjedinjenim Američkim Državama 100 miliona ljudi je primilo obe doze vakcine protiv koronavirusa, što je oko 40 odsto punoletnih građana, sapšteno je na konferenciji za medije u Beloj kući, a prenosi CNN.

Od početka imunizacije u Americi je dato nešto manje od 240 miliona doza vakcine, čime je predsednik Džo Bajden ispunio obećanje da će u prvih 100 dana svog mandata biti obezbeđeno 100 miliona doza i daleko premašio očekivanja.

“To je sto miliona Amerikanaca koji su sada mirni, zanjući da su nakon duge i teške godina zaštićeni od virusa”, rekao je šef tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa Džefri Zints.

“Njihova odluka da se vakcinišu ne štiti samo njih, već i njihove porodice, prijatelje i njihove zajednice. Sto miliona Amerikanaca sada mogu da slede nova uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i uživaju u odlasku u park sa porodicom i druženju sa prijateljima napolju, kao i u mnogim drugim aktivnostima na otvorenom bez potrebe da nose masku“, dodao je Zints.

Zvaničnici Bele kuće sada imaju tri glavna cilja u narednih 100 dana: povećanje dostupnosti vakcine, borba protiv dezinformacija i pružanje pomoći onima koji nemaju resurse da se vakcinišu.

Bajdenova administracija udvostručila i premašila svoj početni cilj od 100 miliona datih doza u prvih 100 dana, dostignuvši referentnu vrednost od 200 miliona do 21. aprila

Prema poslednjim podacima, gotovo 44 odsto popuacije, odnosno 144 miliona ljudi, primilo je jednu dozu vakcine, a 30 procenata američke populacije je potpuno imunizovano.