Bela kuća: “Vašington i Moskva imali značajne razgovore o Rusiji i Ukrajini”

1
(Beta/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

(Beta) – Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i visoki zvaničnik kineske diplomatije Jang Džiječi danas su u Rimu održali “značajan razgovor o ruskom ratu protiv Ukrajine”, navodi se u kratkom saopštenju Bele kuće.

Dvojica zvaničnika istakla su “da je značajno održati otvorene linije komunikacije između SAD i Kine”, dodaje se u saopštenju u vreme kada Vašington jača pritisak na Peking koji do sada nije tražio od Vladimira Putina da povuče svoje trupe iz Ukrajine, prenosi agencija Frans pres.

Visoka zvaničnica Bele kuće rekla je posle tog sastanka na visokom nivou u Rimu da SAD smatraju “duboko zabrinjavajućim” stav Kine koja se svrstava na stranu Rusije  oko rata u Ukrajini.

Razgovori koje su imali Salivan i Džiječi trajao je sedam sati, rekla je ona, i ocenila ih “intenzivnim” i “vrlo otvorenim”.

Salivan je upozorio visokog kineskog zvaničnika danas o podršci Kine Rusiji u invaziji Ukrajine, mada je Kremlj demantovao izveštaje da je od Kine tražio vojnu opremu za rat, prenosi AP. 

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena je sve zabrinutija da Kina koristi ukrajinski rat da unapredi svoje dugoročne interse Pekinga u konkurenciji sa SAD.

Salivan je tražio od Pekinga da bude jasan u svom stavu i ponovo je upozorio Kineze da bi pomoć Rusiji, uključujući pomoć u izbegavanju sankcija koje su uveli SAD i zapadni saveznici, njih skupo koštala.

“Savetnik za nacionalnu bezbednost i naša delegacija vrlo direktno i jasno izneli su našu zabrinutost o podršci Kine Rusiji posle invazije, i implikacije koje bi svaka takva pomoć imala za odnos Kine ne samo sa nama nego za odnose širom sveta”, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Uoči pregovora Salivan je upozorio Kinu da izbegava da pomaže Rusiji da izbegne globalne sankcije koje su teško pogodile rusku privredu. “Mi nećemo dozvoliti da se to sprovodi”, rekao je Salivan. Rusija je međutim danas demantovala da joj je potrebna pomoć Kine.

1 KOMENTAR

  1. Amerika nasiljem ruši demokratski projekat čivečanstvu. Cepa EU. Promašena politika. 80% čovečanstva ne podržava Ameručko-Britansko nasilje. Sledi mir ili kontra. Tamo su potrebni izbori i pročišćenje državnih službi ili će izbiti gr.ratovi. stop

Comments are closed.