Bela kuća o zabrani ulaska u SAD: “Đoković i migranti nisu isto”

0
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Tenisere nije moguće izjednačiti sa migrantima koji ilegalno ulaze na teritoriju SAD, izjavila je sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan Pjer odgovarajući na pitanje novinara – kako je moguće da nevakcinisani migranti mogu da ulaze u Ameriku, a teniseri svetske klase ne mogu.

“Koji teniser svetske klase?”, upitala je Karin Žan Pjer novinara Foks njuza Pitera Dusija. Kada je dobila odgovor da se radi o Novaku Đokoviću, odgovorila je:

“Kad me već pitate za njega, spisi su poverljivi po zakonu SAD, zbog toga vlada ne može da odgovara na pitanja o individualnim slučajevima i zahtevima za vizu. Radi očuvanja privatnosti, vlada takođe ne može da komentariše medicinske informacije individualnih putnika, konkretno ovog tenisera”, prenosi RTS.

Na insistiranje novinara da odgovori na pitanje – kako je moguće da nevakcinisani migranti mogu da ulaze u ovu zemlju, a teniseri svetske klase kao što je Novak Đoković ne mogu, odgovorila je da su slučajevi migranata i Novaka Đokovića “dve različite stvari”.

Zatim je novinar Dusi upitao:

“Kako su to dve različite stvari? Neko nevakcinisan uđe u avion i vi kažete da to nije u redu. Neko uđe u Teksas ili Arizonu nevakcinisan i on može da ostane?”

“Nije tačno da stvari tako funkcionišu… Nije baš da neko može da uđe tek tako”, odgovorila je portparolka Bele kuće.

Novinar je ponovo izneo činjenice da hiljade migranata dnevno ulaze na teritoriju SAD.

“Upravo to se dešava. Hiljade ljudi prelaze dnevno. Neki se predaju, neke uhvate, desetine i hiljade nedeljno prođu. To se događa”, rekao je novinar Foks njuza Piter Dusi.

Karin Žan Pjer je odgovorila da je za problem priliva migranata na južnu granicu kriva Trampova administracija i dodala da je potreban “proces” kako bi se on rešio.

Najbolji teniser Srbije Novak Đoković ne učestvuje na Ju-Es openu zbog toga što mu, prema američkim zakonima, kao nevakcinisanom stranom državljaninu nije dozvoljen ulazak na teritoriju SAD.