Bela kuća: “Normalizacija odnosa Izraela i Saudijske Arabije biće dug proces”

0
EPA/MICHAEL REYNOLDS

(Beta) – Bela kuća je najavila da će unapređivanje veza između Izraela i Saudijske Arabije biti u fokusu predstojeće poste predsednika SAD Džozefa Bajdena Bliskom istoku, ali da će normalizacija odnosa biti “dug proces”.

Bajden će sutra doputovati u posetu Izraelu i Zapadnoj obali, a u petak će otputovati u Saudijsku Arabiju.

Izraelski zvaničnici se nadaju da će doći do poboljšanja odnosa sa Saudijskom Arabijom tokom te posete, ali je savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan umanjio nade u preokret.

“Bilo kakva normalizacija biće dug proces”, rekao je Salivan novinarima u ponedeljak.

Bajden će biti prvi predsednik SAD koji će putovati direktno iz Izraela u Saudijsku Arabiju, ističu izraelski mediji.

On je taj let, u autorskom članku objavljenom u Vašington postu, opisao kao “mali simbol” otopljenja veza između Izraela i arapskog sveta i “koraka ka normalizaciji”.

Salivan je rekao da je direktan let sam po sebi “značajan i neuobičajen korak”, te da obećava da bi se “veća integracija mogla održati”.

Zamenik ministra spoljnih poslova Izraela Idan Rol izjavio je u ponedeljak da će se odnosi sa Rijadom normalizovati u fazama za razliku od iznenađujuće objave da su postignuti Sporazumi Avram na osnovu kojih su uspostavljene zvanične veze Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahrehinom 2020. godine.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je nedavno izrazio nadu da bi se tokom Bajdenove posete mogao postići napredak u nastojanju da se izgradi regionalni vojni savez protiv Irana koji bi uključio Saudijsku Arabiju.

Ganc je govorio o nastojanjima koje predvode SAD da se uspostavi regionalni pakt vazdušne odbrane između izraela i arapskih saveznika u regionu protiv pretnje iranskih dronova i raketa.

U tom savezu bi navodno bili UAE, Egipat, Jordan, Bahrein, Saudijska Arabija i Katar.

On smatra da će Bajdenova poseta biti prilika da se ta nastojanja ubrzaju.