Bela kuća ponovo je pokušala da ublaži sveopštu zabrinutost za zdravlje američkog predsednika Džozefa Bajdena, saopštivši novinarima da on ne boluje od Parkinsonove bolesti, koja može da izazove ukočenost i nejasan govor, i da redovnim testovima nisu utvrđeni problemi sa njegovim nervnim sistemom.

„Da li se predsednik lečio od Parkinsonove bolesti? Ne. Da li se leči od Parkinsonove bolesti? Ne. Da li uzima lekove za Parkinsonovu bolest? Ne„, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, odgovarajući na pitanje o izveštaju Njujork tajmsa u kom se tvrdi da je Kevin Kanard, stručnjak za Parkinsonovu bolest, posetio Belu kuću osam puta od prošle godine.

Pitanja o Bajdenovim mentalnim sposobnostima i zdravlju neprestano su u žiži interesovanja, naročito nakon debakla koji je doživeo u televizijskoj debati s Donaldom Trampom 27. juna. Bajden je u debati na neka pitanja odgovarao veoma nerazgovetno, neke rečenice nije ni završavao, mumlao je i pojedini odgovori nisu imali nikakvog smisla, a delovao je i veoma rastrojeno i pogubljeno.

Posle debate, među demokratama se javila zabrinutost da li bi on uopšte mogao da bude ravnopravan kandidat Trampu, a pojedini su ga, uglavnom anonimno, i pozvali da se povuče iz trke. Međutim, on kaže da nema nameru da to učini.

U pismu koje je Bajdenov doktor objavio u ponedeljak uveče, navodi se da je specijalista za Parkinsonovu bolest, dr Kevin Kanard, bio konsultant za neurologiju u Beloj kući od 2012. godine i da pomaže „hiljadama“ zaposlenih u Bele kuće. Dr Kevin O’Konor, lekar američkog predsednika, rekao je i da Bajden nije posetio neurologa osim kada je bio na redovnom godišnjem pregledu, kada prolazi testove kod specijalista iz različitih oblasti medicine.

Naglasio je da je Bajdenov poslednji fizički pregled u februaru bio „izuzetno detaljan“ i da nije sadržao „nikakve nalaze koji bi bili u skladu sa bilo kojim cerebelarnim ili drugim centralnim neurološkim poremećajem“.

Bajden, njegov izborni štab i demokratama naklonjeni mediji daju sve od sebe kako bi dokazali da je on sposoban da i dalje obavlja funkciju predsednika i da je pravi kandidat.

Bajden je poslao otvoreno pismo demokratama u Kongresu, rekavši da se „ne bi ponovo kandidovao da nije apsolutno ubeđen“ da ponovo može da pobedi Trampa. U pismu je naveo i da su birači Demokratske stranke na predizborima „jasno i odlučno rekli“ da on treba da bude kandidat stranke.

„Da li sada hoćemo da kažemo da taj izborni proces nije bio važan? Da glasači nemaju reč? Odbijam da to uradim. Kako možemo da se zalažemo za demokratiju u našem društvu ako je ignorišemo u sopstvenoj stranci? Ja to ne mogu. Neću to da uradim“, napisao je Bajden.

Bajden je u ponedeljak telefonirao i finansijerima Demokratske stranke.

Izvor upoznat sa detaljima razgovora rekao je za CBS Njuz, američkog partnera BBC-ja, da je Bajden rekao da će njegova strategija za drugu debatu protiv Trampa u septembru biti „napad i samo napad„.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.