U britanskim medijima pojavili su se poverljivi izveštaji ambasadora Velike Britanije u Sjedinjenim Američkim Državama, Kima Daroka, koji vrlo negativno prikazuju predsednika SAD Donalda Trampa.

Bela kuća je prikazana kao „jedinstveno nefunkcionalna“ i „nesposobna“.

Oglasio se Tramp, a zatim se od ambasadorove depeše distancirao i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant.

„To nije stav britanske vlade, nije ni moj stav. I dalje smatramo da je Trampova administracija ne samo vrlo učinkovita, nego i najbolja prijateljica Velike Britanije u međunarodnoj politici“, rekao je Hant.

Sa druge strane, neki britanski političari pružili su podršku ambasadoru. Sekretar za međunarodnu trgovinu Liam Foks rekao je da bi bilo opasno uskratiti priliku diplomatama da iskažu svoj stav i svoje utiske.

„Potrebno je obezbediti bezbednu komunikaciju između diplomata i njovih vlada. Bez kompletnog izveštaja i ličnih utisaka, Vlade neće moći da donesu ispravne odluke. Potez medija koji su objavili delove izveštaja može se oceniti kao neetički i nepatriotski“, rekao je Foks.

Ipak, Najdžel Faraž, lider Bregzit partije, istakao je da je ambasador Velike Britanije pogrešna osoba za tu funkciju, a Donald Tramp je upravo Faraža spominjao – samo „sugerisao“ – kao nekoga ko bi mogao da obavlja funkciju ambasadora na visokom nivou.

Derok bi na mestu ambasadora trebalo da ostane do kraja godine, ali bi skandal sa curenjem izveštaja mogao da ubrza njegovu smenu.

Kao glavni kandidati spominju se Mark Sedvil i Džordž Ozborn.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.