Bela kuća: “Deca neće morati da budu vakcinisana za ulazak u SAD”

0
SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta-AFP) – Maloletnici mlađi od 18 godina neće morati da imaju potvrdu o antikovid vakcinaciji za ulazak u SAD posle 8. novembra, saopštila je Bela kuća.

Zvaničnik Bele kuće rekao je, na telefonskoj konferenciji za novinare o uslovima ponovnog otvaranja granica za putnike koji dolaze avionom, da se tim izuzećem uzimaju u obzir različiti propisi po zemljama oko vakcinacije dece i raspoloživosti vakcina.

SAD od 8. novembra za vakcinisane osobe otvaraju granice koje su bile zatvorene od marta 2020. za milione putnika iz celog sveta, sem za neophodna putovanja.

Zdravstvene vlasti ipak dozvoljavaju vrlo ograničene izuzetke za tu obaveznu vakcinaciju, naveo je taj izvor.

Izuzeti su osim dece, učesnici u kliničkim probama za vakcine protiv kovida-19, osobe koje imaju medicinske kontraindikacije za vakcinaciju, putnici koji moraju da putuju iz hitnih ili humanitarnih razloga i osobe koje dolaze iz razloga koji nisu turistički iz zemalja gde je teško doći do vakcina.

Nevakcinisana deca starija od dve godine treba da se testiraju tri dana pre polaska na put sa vakcinisanom odraslom osobom. To vreme se skraćuje na jedan dan ako putuju sama ili sa nevakcinisanom odraslom osobom.

Uopšte uzev svaki stranac mora da se testira, antigenim ili PCR testom tri dana pre polaska na put ako je vakcinisan, ili na dan pred put ako nije vakcinisan.

Isti uslovi za testiranje važei za američke državljane i osobe sa stalnim boravkom u SAD.

SAD su već ranije navele da priznaju sve vakcine koje je priznala Svetska zdravstvena organizacija (Astrazeneka, Džonson i Džonson, Moderna, Fajzer/Bioontek, Sinofarm i Sinovak).