“Beket u Beogradu”: Beogradski irski festival od 13. do 22. marta

0
Foto: Profimedia

Čitav segment predstojećeg osmog Beogradskog irskog festivala (BIF), koji će na više lokacija u glavnom gradu Srbije od 13. do 22. marta predstaviti deo očaravajuće irske kulture, biće posvećen irskom piscu Semjuelu Beketu.

U okviru Irske filmske nedelje publika će imati priliku da vidi dokumentarni film „The Man Who Shot Beckett“, koji prati Džona Minihana, jednog od najznačajnih živih irskih fotografa, poznatog po čuvenoj seriji fotografija Semjuela Beketa. Gost Festivala Džon Minihan fotografisao je Frensisa Bejkona, Džona Harta, princezu Dajanu, Vilijema Barouza i mnoge mnoge druge. On će odgovarati na pitanja posle filma, a takođe će održati predavanje „Beket i bdenje“ 20. marta (15h) u UK Stari Grad. Upoznajte čoveka čije fotografije Beketa određuju naš utisak o velikom piscu. „Moje fotografije Beketa nalaze se u podsvesti svih njegovih čitalaca“, kaže Minihan.

Pravu poslasticu predstavlja filmski maraton „Beket na filmu“, celodnevne projekcije svih filmova snimljenih po motivima svih devetnaest Beketovih scenskih komada sa izuzetkom ranog i neizvođenog rada „Eluterije“. Svaki film ima različite reditelje i glumce iz filma, pozorišta, ali i drugih polja kulture. Neka glumačka imena istakla su se u radu na Beketovim komadima. Između ostalih, režiju potpisuju Dejvid Mamet, Nil Džordan, Atom Egojan i drugi, a glume Harold

Pinter, Džeremi Ajrons, Alan Rikman, Džon Gilgud, Majkl Gambon, Džon Hart…

Projekcije će se održavati svakodnevno od 16. do 21. marta u terminima od 15 do 21h (neprekidno prikazivanje) u UK Stari Grad (bioskop).

Publiku takođe očekuje verovatno najpoznatiji Beketov komad „Čekajući Godoa“ koji će odigrati 17. marta (20h) u Ateljeu 212 pozorišna trupa „Tri groša“. Ova interpretacija Godoa doživela je ogroman uspeh posebno među mlađom publikom. Od 2015. igra se na sceni Ateljea 212!

Ista trupa izvešće dva kratka Beketova komada (UK Stari Grad, 20. i 21. marta): „Cascando“ i „Čin bez reči II“. Prvi je radio-drama koja će biti premijerno izvedena pred domaćom publikom. Komad je prevela i adaptirala za scenu Marija Barna – Lipkovski. Nastao je 1961. godine u Parizu, a od tada je izvođena širom sveta. Priču nam predstavlja narator sa jednom jedinom željom – da završi svoju priču. „Čin bez reči II“ je kratak pozorišni komad za dvoje u potpunosti oslonjen, kako mu ime kaže, na teatar pokreta i tradiciju pantomimičara i klovnova, tradiciju na koju se Beketovo delo snažno oslanja.

Vrlo je zanimljiva i dvadesetominutna vizuelna prezentacija i predavanje poznatog irskog fotografa Najdžela Svona pod nazivom „Beket u Francuskoj“ (UK Stari Grad, 17. mart, 15.30), koja detaljno otkriva njegovu metodologiju upotrebljenu tokom istraživanja o vremenu koje je proveo u Vaucluz predelima, mestu na kome se Beket krio između avgusta 1942 i januara 1945. Kroz akademsko istraživanje nadoknađen je nedostatak informacija o Beketovom vremenu provedenom u izgnanstvu.

Malo je poznato da je Samjuel Beket posetio Beograd 7. jula 1958. godine zadržavši se najmanje 6 dana u našem gradu. Tada je odseo u hotelu Mažestik, a domaćini su mu bili filozof i pisac Radomir Konstantinović i njegova supruga Kaća Samardžić, koja je u to vreme prevodila Beketov roman „Moloa“. Konstantinovići su upoznali Beketa godinu dana ranije, u junu 1957. u Parizu, dan nakon što su gledali „Kraj partije“ u pozorištu „Studio Šanzelize“. Publika će tokom predavanja Ane Popović „Beket u Beogradu“ pored ove, biti u prilici da čuje i druge zanimljive priče o povezanosti čuvenog irskog pisca i Beograda.

Bogat program predstojećeg 8. Beogradskog Irskog Festivala, osim atraktivnog segmenta posvećenog Semjuelu Beketu, činiće i koncert poznatog irskog benda Hothouse Flowers, zatim filmski program koji će predstaviti neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, uz gostovanje čuvenog reditelja Jima Sheridana. U okviru programa Vizuelne umetnosti, čuveni strit-art umetnik James Early oslikaće mural u centru Beograda, a publika će imati priliku i da vidi i izložbu poznatog irskog fotografa Nigela Swanna.

Glavni grad će se i ove godine, zahvaljujući Beogradskom Irskom Festivalu, pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju 17. marta irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera: Ambasada Republike Irske u Atini, Irish Film International, Culture Ireland, delegacija Evropske Unije, Tourism Office Belgrade, Belgrade City, CRH, Comtrade, Agri Business Partner, Everseen, Guinness, Jameson, Bekament, Air Serbia, Smokvica, HCP, The Chedi Hotel, Vinarija Raj.