BEE Supernatural

  0

  Međunarodni Institut Earthwatch proglasio je pčele najvažnijim bićima na planeti 2019. godine. Više od 70 % svetske flore i faune zavisi isključivo od pčela, a oprašivanje, jedna od njihovih najvažnijih funkcija, omogućava biljkama da se razmnožavaju.

  Iz ljubavi prema biljkama i pčelama, Supernatural i Gaia pokret povodom Svetskog dana pčela 25. maja 2021. kod Silosa Beograd, na donjem Dorćolu, od 16h, prave medeni vrt koji čine 12 košnica i medonosne biljke. Ova zelena oaza formira se uz podršku: Ambasade Holandije  i Ambasade Republike Slovenije u Srbiji, i partnera: Be Activist, Vita Verde, Beogradsko Udruženje Pčelara, Biološko Istraživačko Društvo „Josif Pančić“, Marsh Creative Production i Mad Med.

  Dobrodošli u medeni vrt!

  Svetski dan pčela:

  20. maj, čitav svet obeležava Svetski dan pčela. Na incijativu Pčelarskog saveza Slovenije, Ujedinjene Nacije su ovaj dan proglasile međunarodnim praznikom.

  Datum je izabran u čast rođenja slovenačkog zoologa Antona Janše (1734-1773), začetnika modernog pčelarstva.

  Green Gorve:

  Green Groove je kampanja Ambasade Holandije u Srbiji koja ima za cilj da inspiriše i promoviše životni stil u harmoniji sa prirodom, sledeći holandske primere iz oblasti održivog urbanog razvoja. Kampanja obuhvata projekte u oblasti zaštite životne sredine koji će se realizovati u narednih godinu dana – projekat holandskih i srpskih kompanija Green Cities, urbane bašte i sutrašnji događaj su samo neki od njih. Green Grove projekat u skladu je sa implementacijom Zelene Agende Evropske Unije i  kandidaturi Beograda ze zelenu prestonicu Evrope 20203.

  Supernatural:

  Udruženje građana iz Beograda, najpoznatije po festivalu Supernatural koji slavi međunarodni Dan planete Zemlje. Prvi festival desio se 2007. na Hajdučkoj Česmi, 2011. u Botaničkoj bašti Jevremovac, a od 2012. organizuje se na Adi Huji, poluostrvu na Dunavu. Najvažniji projekat udruženja je revitalizacija ekosistema Ade Huje, gde je kroz projekat „Od deponije do parka“ sanirana deponija gradjevinskog otpada i pretvorena  u šumsko stanište, sa 40 vrsta biljaka, 90 vrsta ptica, leptira, pčela i mnoštvo živog sveta. Ovaj projekat je 2014. u Evropskom parlamentu proglašen  za 25 najboljih u Evropi.

  Gaia pokret:

  Gaia (gaja) pokret je udruženje građana iz Beograda, posvećeno razvoju programa iz oblasti obrazovanja, umetnosti, rekreativnog sporta i zaštite životne sredine. Osnivači pokreta navedene oblasti navode kao ključne za dalji razvoj savremenog društva i poboljšanja ukupnog kvaliteta življenja u veku pred nama. U toj misiji za dom su odabrali monumentalne silose na samoj obali Dunava, u krugu nekadašnje fabrike Žitomlin na Dorćolu, gde se na samo par stotina metara od gradske vreve, nalazi se kompleks od četiri silosa sa 64 komore, visine od čak 27 metara. Ovi silosi će, kako to vide osnivači Gaia pokreta, biti jedan od međunarodnih simbola Beograda već u bliskoj budućnosti. Muzej, galerija, letnja pozornica, urbane bašte i medonosni vrtovi, samo su neke od stavki sa duge liste liste sadržaja koji će građanima biti dostupni tokom cele godine.