Bečić razgovarao sa Amfilohijem, policija ispituje eventualno nesavesno lečenje u cetinjskoj bolnici

0
Foto Igor Pavicevic

(Beta) – Predsednik Skupštine Aleksa Bečić razgovarao je danas telefonom sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem.

“Predsednik Skupštine Crne Gore izrazio je zadovoljstvo zbog stabilnog zdravstvenog stanja u kome se njegovo visokopreosveštenstvo nalazi i poželeo mu brzo ozdravljenje, uz želje da zajedno, što pre i što efikasnije, prebrodimo probleme izazvane pandemijom koronavirusa”, navodi se u saopštenju Skupštine.

Amfilohije je juče sa temperaturom primljen u cetinjsku bolnicu gde je nakon testiranja ustanovljeno da je pozitivan na COVID-19.

On je potom prebačen na dalje lečenje u Klinički centar Crne Gore u Podgorici. 

Podgorički mediji objavili su danas da su, u cilju provere ispravnosti medicinskog tretmana i poštovanja preporuka Instituta za javno zdravlje, inspektori crnogorske policije saslušali danas direktorku bolnice “Danilo I” na Cetinju Sonju Radojičić i medicinsko osoblje koje je lečilo mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Istražitelji, kako navode mediji, sumnjaju da je mitropolit Afilohije mimo procedure, lečen u Cetinjskom manastiru i da je osoblje bolnice “Danilo I” donosilo lekove, ali i davalo kiseoničku terapiju.

Policija prikuplja podatke kako bi otkrila da li je u slučaju medicinskog tretmana Amfilohija Radovića došlo do kršenja procedure i nesavesnog lečenja.

Policija, kako pišu mediji, proverava informaciju da je mitropolit Amfilohije testiran još 1. oktobra pod šifrom ili lažnim imenom, a da je kasnije dobio medicinski tretman koji je praksa kod pacijenata koji imaju koronavirus.

U ranijem saopštenju bolnice “Danilo I”, konstatuje se da je mitropolit Amfilohije pregledan, da mu je uzeta krv radi analize, ali da je odbio testiranje na koronavirus kao i snimanje pluća. Tada je lekarski tim te bolnice objavio da Amfilohije Radović ima “običnu prehladu i da je konstatovan bronhitis”.