Bečić o večeri kod Joanikija: “Ni jednu, jedinu reč nisam progovorio, a koja se tiče politike….”

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Predsednik Skupštine Crne Gore i Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je kazao da je sinoć prisustvovao večeri kod novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na njegov poziv i da poštujući Ustav o odvojenosti države od crkve – nije pričao o politici. 

On je na konferenciji za novinare nakon sednice Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje kazao da vodi računa o odvojenosti države od verskih zajednica.

“Večeri sam pristustvovao zato što je to bila želja novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog, uvažio sam domaćina, pa ni jednu, jedinu reč nisam progovorio na toj večeri, a koja se tiče politike. Ja apsolutno nisam vodio nikakve političke razgovore, a vi znate da sam ja zagovornik tog pristupa, mogla me javnost testirati i u prethodnim mesecima i godinama, da ja dobro vodim računa o Ustavu i o poštovanju odgovojenosti države od crkavama i verskih zajednica i da ja na tim mestima na tim skupovima ne vodim razgovore o politici, niti sam to ikada činio”, kazao je Bečić, prenose Vijesti.

On je dodao da ne može analizirati da li je mitropolit Joanikije uticao na smanjenje tenzija između Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta (DF).

Predsednik Demokrata je istakao da se ne zalaže za nove izbore, iako bi izbori najviše odgovarali partiji na čijem je čelu, zbog rasta njenog rejtinga.

“Kaže vam predsednik partije koja je u Herceg Novom sama pobedila, imali smo više glasova u istoriji od Demokratske partije socijalista, partija koja je u Nikšiću napravila najbolji rezulat i prema nekim rezulatima javnog mijenja najjača smo partija u Crnoj Gori”, rekao je Bečić. 

Naglasio je da Vlada ima njegovu podršku, uprkos sve češćem izražavanju nezadovoljstva političkih partija parlamentarne većine njenim radom.

“Svako bira svoj politički put i odnos, politički put moj je da ova Vlada ima podršku, jer smo je iskreno podržali četvrtog decembra. Iako mi kao najveća parlametntarna partija većine, nemamo ni jednog predstavnika u toj Vladi, ali smo iskreni, otvoreni i partnerski nastrojeni prema Vladi. Tako da ova Vlada ima punu podršku, svako ko drugačije misli, ponavljam, ima mogućnost da testira legitimitet ove Vlade u Skupštini, a svako ima mogućnost da podnese odgovornost za sve ono što su posledice političkih odluka. Ja smatram da su građani Crne Gore svoj sud izrekli 30. avgusta i da su glasali za promene. Da mi kao konstruktivni partenri za ovih devet meseci nijednom nismo ucenjivali ni uslovljavali”, istakao je on.

Na pitanje da li će biti dijaloga između Demokrata i Demokratskog fronta radi prevazilaženja političke krize, Bečić je kazao da svakodnevno razgovaraju.

“Mi svakodnevno u Skupštini Crne Gore se srećemo i naši poslanički klubovi se sastaju, ima mnogo pitanja na dnevnom nivou koja se analiziraju, tako da Demokratska Crna Gora nikada nije bežala i predstavnici Demokratske Crne Gore nikada nisu bežali od bilo kog razgovora od subjekata parlamentarne većine, a ni od opozicije”, rekao je Bečić.