“Beč i okolina ostaju zatvoreni do 18. aprila, bolnice pod pritiskom…”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Austrijska vlada je najavila produženje “zatvaranja” Beča i dve susedne provincije suočena sa visokim nivoom zaraze koronavirusom, ali računa na široko ponovno otvaranje zemlje u maju.

„Guverneri Beča, Donje Austrije i Gradišća složili su se s nama, saveznom vladom, da produžimo ‘zatvaranje’ do 18. aprila“ da bi se ublažio pritisak na bolnice, objavio je kancelar Sebastijan Kurc.

Drugi krajevi Austrije, manje pogođeni pandemijom, pošteđeni su tih ograničenja.

Trgovine su zatvorene od početka aprila, kao i muzeji i škole u ​​kojima će se časovi održavati na daljinu.

Kao i prethodna tri „zatvaranja“, moguće je izaći u kupovinu, vežbanje i iz hitnih razloga.

Konzervativni lider se nada do kraja aprila pozitivnim efektima vakcinacije, kada će više od 1,2 miliona stanovnika dobiti najmanje jednu dozu, ili 14 odsto stanovništva, prema podacima koje je prikupio AFP.

Takođe je ukazao da su razgovori sa Rusijom o skorom dobijanju milion doza vakcine „Sputnjik V“ „u završnoj fazi“, i to ne isključujući njenu upotrebu i pre no što je odobri Evropska agencija za lekove (EMA).

„Ako sve bude u redu i kada vreme otopli, „nadamo se da ćemo u maju moći da pokrenemo mere za otvaranje“, dodao je Kurc o kulturi, sportu, turizmu, ugostiteljstvu koji su pod strogim ograničenjima još od novembra.

Od pojave pandemije, u Austriji koja ima 8,9 miliona stanovnika, zabeleženo je više od 9.500 smrtnih slučajeva od kovid-19.