Batut: U Srbiji mere za zaštitu i brzo uočavanje koronavirusa

0
Foto: Profimedia

Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” saopštio je da su u Srbiji, skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uspostavljene potrebne mere u cilju brze detekcije mogućih slučajeva unošenja koronavirusa u populaciju i adekvatnog zdravstvenog nadzora, preneo je N1.

Krajnji cilj svih preventivnih mera je sprečavanje i kontrola širenja infekcije izazvane novim koronavirusom na teritoriji Srbije, naveo je Institut.

Svetska zdravstvena organizacija sinoć je zbog koronavirusa proglasila vanrednu situaciju od međunarodne važnosti za javno zdravlje i pozvala sve države da se koordinirano i u skladu sa smernicama SZO bore protiv širenja virusa i epidemije.

Institut je naveo da proglašenje te situacije podrazumeva i omogućava aktiviranje procedura SZO za vanredne situacije, što ima za cilj da obezbedi brzu međunarodnu pomoć SZO državama članicama, kojima je pomoć potrebna, u cilju što efikasnijeg sprečavanja širenja i zaustavljanja epidemije izazvane novim korona virusom.

Državama članicama SZO preporučuje se da i dalje nastave sa primenom mera koje su već uspostavljene, uz praćenje daljih preporuka SZO u narednom periodu, naveo je Institut.