Batut: Srbija na petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od raka grlića materice

0
Foto: Profimedia

Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od raka grlića materice, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” povodom obeležavanja Evropske nedelje prevenicije raka grlića materice od 20. do 26. januara.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, Srbija se u Evropi po obolevanju od raka grlića materice nalazi na petom mestu posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije.

Srbija se na petom mestu nalazi i po podacima o mortalitetu od te vrste raka kod žena – posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Institut apeluje na žene određenih uzrasnih grupa da “razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju”, i da u toku godine “odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda”.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” tokom 2016. godine registrovano je 1.239 novoobolelih žena od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije je iznosila 21,9 na 100.000 žena, navodeno je u saopštenju Instituta.

Tokom 2016. godine 453 žene su u Srbiji umrle od te vrste raka a standardizovana stopa mortaliteta je iznosila 6,7 na 100.000 žena.

Najviše  standardizovane  stope  incidencije  od  raka  grlića materice u 2016. godini, u  odnosu  na  prosečnu  stopu incidencije od te maligne lokalizacije u Srbiji, registrovane su u Nišavskoj, Srednjebanatskoj, Zaječarskoj i Pirotskoj oblasti, a najniže u Podunavskoj, Jablaničkoj, Južnobanatskoj i Braničevskoj oblasti.

U slučaju letalnih ishoda, više standardizovane stope mortaliteta od prosečne u Srbiji su registrovane u Podunavskoj, Topličkoj, Severnobanatskoj i Zaječarskoj oblasti, a najniže u Moravičkoj, Кolubarskoj, Šumadijskoj i Borskoj oblasti.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 20. do 26. januara pod sloganom “Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”, a cilju podizanja svesti o značaju preventivnih pregleda.

Institut će organizovati brojne aktivnosti u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.  

U Beogradu će, u znak podrške kampanji zelenom bojom biti osvetljena kupola Doma Narodne skupštine, Palata Albanija i most na Adi.

(Beta)