“Što me zadirkuje Duško Kovačević, ne daj bože da dođe ta demokratija, ti ćeš, Bato, da igraš ljubavnika, ali onog u ormanu…”

0
Insert iz filma "Balkanska pravila"

Neko ko je odrastao sa siminovcima, ko je celog života prijateljevao i sa Mihizom i sa Mićom Popovićem, koga je Dobrica Ćosić zvao sinovcem, nije mogao da bude daleko od politike. Ima neke siminovačke melanholije i pesimizma, pokupljene valjda na Čuburi, u kući Alekse Stojkovića, još dok je bio dečak, kad god Danilo Bata Stojković priča o politici, čak i ako ne priča direktno o politici…

“Svi naši junaci kinematografije, kad pogledate od početka do danas, jesu jedno isto: izmanipulisan čovek. Čak i u tim ‘Kozarama’ ili ‘Sutjeskama’, i to su izmanipulisani ljudi. Kud će jedna ideja oterati malog čoveka kada ga celog ispuni, čoveka koji van te ideje nema preostalog razuma da upotrebi, ni levo ni desno… za to je kriva ideja, a ne čovek. Jer da je ideja humana, ona bi čoveka povela bez takvih iskušenja, oplemenila bi ga. To je radilo i ovo naše vreme. Umesto duše, razuma, humanosti, nama je ponuđena kolektivnost, pre svega da bi se umanjili naši elementarni duhovni prohtevi. Postali smo patuljasti. Hteli smo da izjednačimo svih pet prstiju na ruci. A to ne može. Ne možemo naterati ljude da budu isti, ali ih možemo naterati da mrze one koji se izdvajaju. Otud psovka koju sam upamtio, kad god se pomene neki autoritet: ‘Ma ko njemu j… mater!’ Sve što se izdvajalo, bilo je izloženo podsmehu i pretnji…”

„Svi ti likovi koje sam igrao, koje sam imao čast i sreću da obeležim, da budem ogledalo, što bi rekao Šekspir, neki bič, da pomilujem takvog čoveka… sve su to zavedeni stvorovi“, pričao je Bata.

“Hvala bogu da u svojoj karijeri nemam partizansku zvezdu niti četničku bradu, nego samo ti izmanipulisani ljudi, dakle, ništa nisam igrao od levih ili desnih – samo ovo trpno stanje…

Sada, sad se i dopušta ponekom da progovori. Da nešto kaže. Što me zadirkuje Duško Kovačević, ne daj bože da dođe ta demokratija, ti ćeš, Bato, da igraš ljubavnika, ali onog u ormanu! Zamislite da bude odjednom demokratija kao što mnogi misle, preko noći! Ne može to tako, treba vremena, treba dorasti da budeš u demokratskom društvu, da se i ti iznutra demokratizuješ…”

Odlomak iz hit knjige o Danilu Bati Stojkoviću koja se može naručiti preko Nstore pojedinačno ili uz celu ediciju “Četvorica veličanstvenih”