Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da bez iskrene DS, „njenih poštenih i čestitih članova“ ispred kojih on stoji i „hrabrih građana“ sa kojima korača na protestima, neće biti moguća slobodna Srbija koja se iskoreno kreće put Evropske unije.

Lutovac je u otvorenom pismu citirao francuskog filozofa egzistencijalizma Žana Pola Sartra koji je rekao da svaka pobeda, ako se podrobno opisuje, počinje da liči na poraz.

„Ali, naša borba, koju smo do detalja uspeli, iz dana u dan sve više, da predstavimo i opišemo javnosti, kao najvećem savezniku onom ko istinu govori, i da potom dobijemo saborce i podršku sa mnogih adresa, govori da našu pobedu nećemo ni slaviti ni opisivati, već da je ona samo preduslov za jasan cilj DS, za našu jasnu borbu za dostojanstvo svakog građanina, za slobodnu Srbiju, gde vladaju zakoni, a ne samovolja, za Srbiju koja iskreno korača put EU“, poručio je Lutovac.

Ocenio je da Srbija danas nije slobodna zemlja, da nije demokratija, a da je njen pravni poredak „srušen u Savamali“ te je „svaka potraga za pravdom u Srbiji osuđena da luta među tim ruševinama, gerilski osvajajući male pobede i tražeći saveznike“.

„Bastion slobodarske i građanske Srbije, DS, najviše je patila pod udarom ovog autokratskog režima. Na sve moguće načine, proteklih osam godina, demokrate i demokratkinje širom Srbije, a sada i sama srž DS-a, njen pravni legalitet, izloženi su pravnom nasilju i torturi, nezapamćenoj u istoriji višestranačja Srbije“, naglasio je Lutovac.

Ocenio je da u Srbiji ne samo da nema uslova za pošteno i slobodno izborno nadmetanje, već da su osnovni postulati sigurne države, njena ustavna načela i zakoni, koja štite od „rata sviju protiv svih“, ostali „u pesku u Hercegovačkoj, a betonski neboderi koji niču na savskoj obali (Beograda) su tu da nas svakodnevno podsete ko je red i zakon u Srbiji“.

„Kako su naveli ljudi od izuzetnog znanja i ugleda naše zemlje, snaga DS počiva na jasnim ciljevima i integritetu, koje unosi u građansku borbu protiv autokratskih režima. Danas, naš cilj nikada nije bio jasniji i nikad se hrabrije nismo borili za naš integritet“, istakao je on.

Lutovac je pozvao građane, „kao predsednik Demokratske stranke u koju veruje“, da mu se pridruže u toj borbi.

Trećina članova Glavnog odbora DS traži da to telo zaseda sutra, u nedelju, dok je Lutovac ranije izjavio da bi to u stvari bila „sednica Srpske napredne stranke“, dok će legalno zakazana sednica Glavnog odbora DS biti 31. maja.

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.