Barovi i restorani neće raditi posle 18 h, zatvaraju se bioskopi, pozorišta, teretane…: Nove restrikcije pošto je oboren nacionalni rekord u Italiji

0
Ilustracija: Profimedia

(Beta) – Italija će uvesti nove restrikcije u borbi protiv korona virusa medju kojima je zatvaranje bioskopa i pozorišta posle objavljivanja rekordnog broja novozaraženih, javila je služba italijanskog premijera Đuzepea Kontea.

Bioskopi, pozorišta, teretane i bazeni će morati da se zatvore dok će barovi i restorani prestati da služe posle 18 časova, prema merama usvojenim uprkos protestima koji su izbili poslednjih dana posebno u Rimu. Restrikcije važe od ponedeljka do 24. novembra.

Oko 20.000 novozaraženih korona virusom zabeleženo je u poslednja 24 časa u Italiji, prema juče objavljenim vladinim podacima, što je nacionalni rekord.

U Italiji, prvoj evropskoj zemlji koja je bila teško pogođena pandemijom ukupno je više od 500.000 zaraženih i 37.000 umrlih. 

“Poluizolacija od mesec dana” napisao je dnevnik Republika. List navodi da se premijer Konte nije mnogo trudio da umiri guvernere regiona koji su savetovali manje radikalne mere da bi se spasle firme teško pogođene proletnjim zatvaranjem.

Škole i obdaništa će ostati otvorene, dok će 75 odsto časova u gimnazijama i univerzitetima biti držani onlajn.

Stanovništvo je pozvano da što je moguće više izbegava javni prevoz i putovanje van svojih opština.

Noćas su u Rimu protestovale desetine pristalica ekstremne desnice protiv policijskog časa i sukobile se sa interventnom policijom. 

U Napulju incidenti su izbili prethodne noći kada su se mladi suprotstavili snagama bezbednosti zbog uvođenja policijskog časa. 

Ti su incidenti izbili posle odluka donetih ove nedelje da se uvede policijski čas u tri italijanska regiona, regionima Rima, Milana i Napulja.

Međutim guverneri regiona upozorili su da bi zatvaranje firmi samo pojačalo socijalne tenzije pošto je proletnja izolacija dovela zemlju u najgoru recesiju posle rata.