Barbados je postao republika, a Rijana nacionalna heroina: Prva “britanska kolonija robova” se odrekla monarhije i kolonijalnog nasleđa…

0
(Prime Minister's Office via AP)

Barbados je, tačno u ponoć, i zvanično smenio kraljicu Elizabetu Drugu sa mesta uslovnog “šefa države” i postao najnovija republika na svetu. Na ceremoniji koja je održana tokom noći u glavnom gradu Bridžtaunu, Sandra Mejson položila je zakletvu kao predsednica, a princ Čarls i pop zvezda Rijana, bili su među zvanicama koji su prisustvovali ceremoniji. Rijana je čak dobila zvanje nacionalne heroina.

Princ Čarls je govorio o “užasnim zločinima i ropstvu” koje je pretrpelo stanovništvo ovog karipskog ostrva, a nova era za Barbados počinje okončanjem vekovnog uticaja Ujedinjenog Kraljevstva.

U svom govoru, princ Čarls je priznao “užasne zločine ropstva” koje je pretrpelo karipsko ostrvo, uključujući i dva veka tokom kojih je ovo područje bilo središte transatlantske trgovine robljem, prenosi BBC.

Da bi se označila zvanična promena vlasti, britanskoj monarhiji je upriličen “poslednji pozdrav”, a potom je britanska zastava i zvanično spuštena i zamenjena.

Mejsonova je do sada bila generalna guvernerka Barbadosa, od 2018. godine, i imenovana je za predsednicu nakon glasanja u parlamentu prošlog meseca. Ona sada zamenjuje kraljicu kao šef države.

“Brod Republike Barbados isplovilo je na svoje prvo putovanje. Neka prebrodi sve oluje i bezbedno spusti našu zemlju i građane na horizonte i obale koje su ispred nas”, rekla je ona nakon polaganja zakletve.

Barbados je prošle godine najavio svoj plan da postane republika, ali će ostati u okviru Komonvelta. Ranije poznat kao Britanski Komonvelt, Komonvelt nacija je labavo udruženje bivših britanskih kolonija i trenutnih zavisnih teritorija, zajedno sa nekim zemljama koje nemaju istorijske veze sa Britanijom.

Vlasti smatraju da će Barbados u potpunosti ostaviti svoju kolonijalnu prošlost iza sebe.

Bila je to jedna od prvih kolonija robova britanske krune, doseljenici su prvi put su okupirali ostrvo 1627. godine i, pod britanskom kontrolom, ono je postalo privreda plantaže šećera koristeći porobljene ljude dovedene iz Afrike. Ropstvo je ukinuto na Barbadosu 1834, a zemlja je postala potpuno nezavisna 1966.

Pre Barbadosa, poslednja nacija koja je uklonila kraljicu sa mesta šefa države bio je Mauricijus 1992. godine. Sa populacijom od oko 285.000 ljudi, Barbados je jedno od najnaseljenijih i prosperitetnijih karipskih ostrva.