“Banka ne radi od 2018, nemoguće je da tamo imam račun 2020. godine”: Đilas o optužbama za “račune na Mauricijusu”

0
Printscreen/Fejsbuk/Stranka slobode i pravde

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas danas je na konferenciji za novinare odgovorio na optužbe da na računima na Mauricijusu ima 5,7 miliona evra.

On je rekao da je “apsolutno nemoguće da ima račun sa ovim iznosom na Mauricijusu, jer Dojče banka na Mauricijusu od 7. decembra 2018. godine ne radi”.

“Samim tim je apsolutno nemoguće da 12. decembra 2020. na računu firme Ascanijus koja se dovodi u vezu sa mnom ima 5,7 milion evra. Nemoguće je jer nema banke. To se lako utvrdi i to je neko uradio i objavio isto veče na Tviteru”, rekao je Đilas.

Đilas je pokazao da kad se pozove broj telefona sa sajta banke, ostaje obaveštenje da je nevažeći.

“Telefoni nisu u upotrebi i ne postoji nikakva mogućnost da ova banka izda ovakav papir gde stoji ovaj iznos i ovakva transakcija. Što se tiče kompanije koju pokušavaju da dovedu u vezu sa mnom ovim falsifikovanim papirom, to je kompanija koja postoji od 2011. godine čiji je vlasnik ovaj čovek – Fared Sobadar. Videćete da između ovog čoveka i mene nema nikakve sličnosti, na njegvu sreću naravno. On je vlasnik firme. To je kompanija koja je u 2019. godini preko svog računa imala promet od samo 21.000 evra. I ne postoji nikakva mogućnost da ima ovih 5,7 miliona evra, kako su objavile Večernje novosti, a kasnije u organizovanoj hajki ponovili svi ostali mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića i SNS”, naveo je Đilas.

Đilas je najavio da će podneti krivične prijave protiv medija koji su objavili priču, konkretno je naveo Večernje novosti, o računima na Mauricijusu, kao i protiv Vladanke Malović iz Srpske napredne stranke  koja je na sajtu Srpske napredne stranke najavila da će se objaviti tekst.

On je rekao da će podneti i prijave protiv Siniše Malog i  Aleksandra Vučića.

“Jasno je da su kao organizovana kriminalna gripa falsifikovale dokumenta sa ciljem da se obmane javnost”, rekao je Đilas.

On je dalje rekao da je “verovatno zasedao neki krizni štab, pa su izašli sa informacijom da je ova banka ugašena, ali da u banci Dojče sekjuritis Mauricijus postoji taj novac.”

“Ovde možete videti zvanični spisak svih banaka koje su registrovane i koje rade na ovoj ostrvskoj državi. Možete se sami uveriti da ovo nije banka, jer nije u registru banaka koje rade na Mauricijusu. Veoma je interesantani podatak u vezi sa sviftom. To je zaštićeni kanal sistem kojim se šalju i razmenjuju poruke, kao što su transferi novca, uplate, isplate, razne poruke, upiti, zaduženja. Možete videti da taj svift kod za Dojče banku više nije aktivan i on se ne može koristiti. Iz svega toga više je nego jasno da je u pitanju falsifikat. Zbog svega toga, ponoviću još jednom, podneću krivične prijave protiv Vučelića, navodnog istraživačkog tima Večernjih novosti, protiv ljudi koji su o tome govorili, ali i protiv samog predsednika republike, koji iza svega ovoga stoji”, rekao je Đilas.

“Jedna stvar je kad govorite da sam ukrao 619 miliona evra, da sam lopov i kriminalc, jedna stvar je kada pričate da je Marinika Tepić uzela 200.000 evra od Veljka Belivuka, to su laži i klevete za koje možete da tužite. Kada falsifikujujete dokument, to je krivično delo i za to sledi zatvorska kazna”, rekao je Đilas.

Kad je reč o kompaniji u Švajcarskoj Đilas je rekao da ju je osnovao 2014. godine.

“Dobili smo zapisnik Narodne banke Srbije o kontroli kompanije Multikom, jedan poseban deo je posvećen kompaniji Multikom open. U njemu jasnoo stoji d anema nikakvih primedbi na način kako je kompanija osnovana, kako je novac koji sam primio u Srbiji i na njega platio porez i onda delom tog novca osnovao kompaniju tamo, kako je on transferisan i da sa tim apsolutno nikakv zakon nije prekršen”, rekao je Đilas.