Bane Trifunović, Đilas, Marija Bogdanović o opoziciji; Gorica Popović o Zoranu Radmiloviću i Bori Đorđeviću; Ljiljana Smajlović o profesorki Danici Popović – Na kioscima je novi Nedeljnik

Izašao je novi broj Nedeljnika, a svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Digital Business Review na 16 strana. Pogledajte šta vas čeka između korica

1
Fotografije: Igor Pavićević, Screenshot

OPOZICIJA – Skoro 20 odsto glasača opoziciono je nastrojeno, ali ne znaju za koga bi glasali. U principu ne veruju ništa Vučiću i ne vole ga, ali nisu imuni na propagandu “svi su isti”. Da se u “apstinentima” i “poluapstinentima” krije ključ promene vlasti smatraju gotovo svi sagovornici Nedeljnika, mada su podeljeni oko toga da li su protesti protiv režima – koji će ove subote obeležiti polugodište – na dobrom putu ili taj impuls evidentno slabi. Kolika je danas realna snaga “1 od 5 miliona” i opozicionog fronta? Za novi Nedeljnik govorili su Branislav Trifunović, Dragan Đilas, Marija Bogdanović, Đorđe Vukadinović, Aleksandar Olenik, Jelena Anasonović…

MAJIĆ I TOMA – Hipotetički, kad bi se sudija Majić uključio u politiku, da li bi pristupio nekoj partiji, da li bi osnovao svoju ili bi bio zajednički, nadstranački kandidat? Kad bi postao partijski čovek, da li bi mu “građani” dozvolili da govori na kamionu? Ili bi ušli u njegovu partiju? Ali, ako čekamo ovog ili nekog drugog Majića, šta će nam onda Đilas, Boško, Jeremić i Sergej? Pa Borisa nije pobedio nikakav “naprednjački Majić”, već Toma, piše Zoran Panović u velikoj analizi političkih prilika u Srbiji.

STRATEGIJA NACIJE – “Kažu da na kraju svako dobije lice kakvo zaslužuje. Neki dodaju i da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, iako ja u to drugo ne verujem”, počinje uvodnik novog broja Nedeljnika glavni urednik Veljko Lalić.

DEMOGRAFIJA – U Srbiji (bez Kosova i Metohije) stvarno živi manje od 6,7 miliona ljudi, što je približno broju stanovnika od pre 60 godina. Ali, za razliku od početka šezdesetih, današnja Srbija je izrazito demografski stara. No, to nije samo naš problem, niti se rešava molbama da se “množimo”. U Evropi će samo samo nekoliko zemalja 2061. imati više stanovnika nego danas. I to samo one – najbogatije.

DODATAK: DBR – Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Digital Business Review.

SMAJLOVIĆ I POPOVIĆ – “Odakle studentu ideja da sme da kleveće koga hoće, za šta hoće i gde god hoće? Gde se to predaje?”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni “Strogi ukor” o slučaju profesorke Danice Popović.

IZVEŠTAJ – Nedeljnik je “sabrao” ključne zamerke Evropske komisije Srbiji.

DŽONSON, FARAŽ, TRAMP – Trka za lidera konzervativaca nije imala nikada toliko učesnika: do sada ih je prijavljeno 14. Brojnost kandidata nije pokazatelj snage torijevaca, naprotiv. Svedoči o podeljenosti partije, snažno raširenom narcisizmu u vrhu stranke i “sektaškoj” podeli. Apsolutni favorit za pobedu je Boris Džonson, ali nas iskustvo uči da favoriti na stranačkim izborima KP završavaju loše, gotovo sa istom verovatnoćom kao i konzervativni premijeri kada se nađu u klinču sa EU, piše Željko Pantelić u spoljnopolitičkoj analizi u novom Nedeljniku.

PROFESORI – Redovnim profesorima Filološkog fakulteta dr Darku Tanaskoviću i dr Predragu Piperu nije produžen radni odnos, pošto na sednici Izbornog veća fakulteta nije bilo kvoruma. Zato je 136 naučnika i umetnika potpisalo otvoreno pismo, u kom navode da su zabrinuti zbog pojava koje ugrožavaju sistem srpskog visokog školstva. Otkud takve surevnjivosti u akademskoj zajednici?

HRANA – Nekako se tema šta jedemo i kakvu hranu jedemo uvek postavi kada nas veći od nas “klepe” po ušima i vrate kontingent onoga što smo im poslali, uz prigodno objašnjenje da baš i nije moguće da im uvalimo sve na osnovu bratske saradnje. Jer, oni imaju visoke standarde.

GORICA – Gorica Popović, jedna od najznačajnijih srpskih glumica, priča o svim važnim životnim epizodama, od prve nagrade za film “Nacionalna klasa” pa do Nagrade “Žanka Stokić”, i priseća se kako je Zoran Radmilović pravio čuda sa “Radovanom III”, kako je Ena Begović imala strah od automobila, zašto na probi benda Suncokret nije prošla pesma Bore Đorđevića “Lutka sa naslovne strane” i po čemu pamti snimanje filma sa Bredom Pitom.

PREDSEDNIK MAHAČ – “Sa terase kabineta jedan čovek maše setno, veselo mu odmahuje iz barice vrapče sretno”, piše Mihailo Medenica u kolumni “Kome je predsednik mahao?”.

ŽENE I NASILJE – Priča o tome kako institucije ne rade svoj posao, koliko god dobronamerna bila, može zapravo biti toksična za sve žrtve porodičnog nasilja i obeshrabriti ih u traženju pomoći, kažu sagovornici Nedeljnika posle još jedne nedelje u kojoj su stupci crne hronike bili krcati. Uvreženo je i mišljenje da su žene u provinciji snažnije kontrolisane patrijarhalnim obrascima čija je jedna od osnovnih premisa oduvek bila da “ćuti i trpi”. Međutim, poslednja dva ubistva desila su se u Novom Sadu i centru Beograda, na Vračaru…

LENS – Pravna bitka koju je dr Marko Lens, ugledni hirurg i lekar, vodio sa moćnim svetskim avio-kompanijama dobila je i sudski epilog. Vrhovni kasacioni sud doneo je presudu da je Swissair diskriminisao Lensa, potvrdivši većinu odredbi presuda Apelacionog suda i odbivši reviziju tužene kompanije. U Beču je, pre toga, “pobedio” i Austrian Airlines…

ŠINE – Vozačima u prestonici nedavno su predočene nove kazne za kretanje, zaustavljanje i parkiranje na pešačkim prelazima, biciklističkim stazama, zelenim površinama i tramvajskim šinama u iznosu do 25.000 dinara. Hoće li to smanjiti bahatost?

SUPERHRANA – Kada govorimo o efektima ishrane na dobrobit deteta, zapravo počinjemo još od perioda trudnoće majke. Način ishrane majke tokom trudnoće u velikoj meri će uticati na njeno zdravlje, ali isto tako i na razvoj i rast bebe. Dojenje razvija imunološki sistem i inteligenciju deteta, i podstiče uspostavljanje bliskosti sa majkom. Istraživanje u novom Nedeljniku.

ĆIRO – “Začuo se poznati glas trenera svih trenera. Nije trebalo da doda i prezime Blažević. Pročitao je moju prethodnu kolumnu u Nedeljniku, a glas mu je delovao tako milozvučno da sam očekivao kako će stari šmeker, ušao je u 84. godinu, dolebdeti u Beograd ili me pozvati u Zagreb, da u hotelu ‘Esplanada’, gde je okupljao svoj pul novinara, naruči dva kapućina. Ali, Ćiro je bio ljut…” Kako je “trener svih trenera” reagovao na kolumnu “Raskopčavanje mita” u Nedeljniku?

JOKIĆ I AMERI – Velika vest za srpsku košarkašku reprezentaciju je što će Nikola Jokić igrati na Mundobasketu. Ovaj sport je kod nas suviše duboko upisan u genetski kod da bi reprezentacija mogla da zavisi od jednog čoveka. Ali somborski veseljak je onaj jedan igrač koji od zadatog minimuma od kog nijedna generacija i nijedan selektor ne mogu da pobegnu – “idemo na medalju” – kao najbolji centar na svetu, sa sobom nosi i nadu da je moguće pobediti američki timčić snova…

VOJKO – Samo 2% političara nisu kreteni, kaže za Nedeljnik Vojko V. uoči nastupa na Exitu.

1 KOMENTAR

  1. Danas kupujem svaki dan po inerciji, ali kada Nedeljnik izadje, slomim noge da ga se dokopam što pre. To mi bude stavka 1 za taj dan u beleškama šta uraditi danas. Da nema Nedeljnika, Danasa, Nina… pa mi bi bili gluvi, nemi i slepi. Hvala Nedljnik

Comments are closed.