Banda sa Haitija traži 17 miliona dolara za otete hrišćanske misionare: “FBI i policija Haitija učestvuju u pregovorima”

0

Banda koja je otela grupu od 17 američkih i kanadskih misionara na Haitiju zatražila je po milion dolara za njihovo oslobađanje, prenosi CNN, pozivajući se na lokalne izbore.

Banda “400 Mavozo” u subotu je otela 16 američkih državljana i jednog Kanađanina nakon što su posetili sirotište u severoistočnom predgrađu glavnog grada Port-o-Prinsa, saopštili su zvaničnici tokom vikenda.

Ministar pravde Haitija rekao je da je banda tražila ukupno 17 miliona dolara za oslobađanje grupe misionara i da su oni držani na lokaciji izvan predgrađa.

“FBI i policija Haitija su u kontaktu sa otmičarima i pregovori bi mogli potrajati nedeljama”, rekao je ministar pravde Haitija.

Naoružane grupe koje godinama kontrolišu najsiromašnije delove glavnog grada Haitija proširile su vlast u Port-o-Prensu i okolini gde sprovode sve više otmica.

Više od 600 slučajeva zabeleženo je u prvom tromesečju 2021. u odnosu na 231 u istom periodu 2020, prema Centru za analizu i istraživanje u oblasti ljudskih prava, čije sedište je u Porto-o-Prensu.

Godinama jaka politička kriza blokira društveno-ekonomski razvoj Haitija. Ubistvo predsednika Žovenela Moiza 7. jula u napadu naoružane grupe na njegovu privatnu rezidenciju, dodatno je uvelo zemlju u neizvesnost.