Bamlanivimab – novi lek protiv korone: Ko sve može da ga dobije i kako deluje…?

0

U Srbiju je stiglo ukupno 5.800 doza novog leka za kovid-19 – bamlanivimab, američkog proizvođača. Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova objašnjava da je to prvi specifično izrađeni lek protiv kovida.

„Njegov mehanizam dejstva je takav da se antitela vezuju za specifični receptor na S proteinu, koji omogućava virusu da uđe u ćeliju, pa onog momenta kad se antitela vežu za S protein on gubi mogućnost ulaska. Na taj način se sprečava dalje širenje infekcije odnosno progresije bolesti iz blage u tešku“, objašnjava Trkulja, a prenosi N1.

Dodaje da je reč o leku koji se prevashodno daje starijim od 12 godina i težim od 40 kilograma, kod kojih je bolest nastupila pre manje od deset dana.

„Daje se osobama koje imaju blagu do umerenu formu bolesti jer je cilj leka da spreči teže forme bolesti odnosno potrebu za hospitalizacijom“, kaže on.

Trkulja naglašava da je lek namenjen prevashodno hroničnim bolesnicima. Takođe, kaže on, nema prepreka da lek dobiju i oni koji su vakcinisani.

Terapija se daje jednokratno, u vidu infuzije, dodaje on, navodeći da se kao reakcije mogu pojaviti svrab, vrtogalvica, dijareja…

Trkulja očekuje da će se u toku ove i narednih godina pojaviti i drugi lekovi protiv koronavirusa.