Balkan opet glavni centar za širenje lažnih vesti: Trolovi iz “hakerskog gnezda” u Velesu zarađuju na američkim izborima

0
Foto Igor Pavićević

Veles, grad na obali Vardara, koji je u jeku prve Trampove kampanje postao svetski poznat po proizvodnji lažnih vesti, ponovno želi da uzme svoj deo kolača u nadolazećim izborima. Istraživanje “Partnerstva za integritet izbora” pokazalo je da trolovi iz Velesa u Severnoj Makedoniji ponovno grade mrežu veb stranica uz pomoću kojih šire lažne vesti uoči skorašnjih američkih predsedničkih izbora, piše Jutarnji list.

Posebno se ističe jedna veb stranica po imenu Resist the Mainstream (Odupri se mainstreamu). Većina članaka gotovo jednoglasno podržava ili promovirše konzervativne političare. Velik broj članaka je kopiran s ostalih veb stranica, a posebno s desničarskog portala The Daily Wire.

Tu i tamo ubace pokoju lažnu vest poput one da je Džo Bajden nosio “bubicu” u uhu tokom prve predsedničke debate. U rubrici “o nama” stoji da su “projekt stvoren s misijom izveštavanja o vestima koje mejnstriam mediji ne žele objavljivati”. Kao poštanska adresa navedena je adresa u Ostinu, Teksas. Istraga je pokazala da iza stranice stoji dvoje individualaca iz Velesa koji prikupljaju sadržaj s desničarskih portala i šire ga putem društvenih mreža.

“Nemamo razloga sumnjati da su operateri ovih stranica motivisani ičim drugim osim finansijskom dobiti. Međutim, oni nastavljaju profitirati od polarizacije i verovatno pridonose njenom širenju u Americi. Osobe koje naginju prema desno nesvesno konzumiraju ovaj uvozni sadržaj”, stoji u zaključku izveštaja

Nekadašnji Titov Veles bio u centru pažnje svetske javnosti i 2016. iz iistog razloga o čemu je pisao i Nedeljnik koji je posetio ovaj gradić.

Tada se pisalo ulozi mladića iz Velesa koji je postao planetarno poznat posle teksta na američkom portalu Buzzfeed o 150 sajtova sa lažnim vestima o američkim izborima – recimo da su najviše odjeka imale ona da je papa podržao Trampa i da Hilari Klinton “voli devojčice”, mada ni priča o Trampovom susretu sa kraljicom Elizabetom nije bila za bacanje – koji su registrovani u “siromašnom makedonskom gradiću od tek pedesetak hiljada duša”.

Procenjeno je da su te vesti, koje su se kasnije kao kuga širile društvenim mrežama, imale prelomni uticaj na one “swing glasače”, koji su u zaustavnom vremenu preokrenuli rezultat izbora i iznenadili američke anketare. Prema analizi Buzzfeeda u nedelji pred održavanje izbora lažne vesti su prvi put po čitanosti (ili “kliktanosti”) prevazišle regularne vesti iz mejnstrim medija. Nisu, naravno, svi sajtovi sa lažnim vestima potekli iz Makedonije, ali nigde na svetu nije bilo toliko koncentrisanih na jednom mestu kao u Velesu, što je upalo u oko svim zapadnim medijima, od Njujork tajmsa do Gardijana.

Viralni sadržaj

Jutarnji sada piše da “trolovi iz Velesa” Kopiranjem sadržaja s poznatijih njuz portala skrivaju identitet, šire viralne vesti i privlače oglašivače. Na primer, njihova objava o navodnoj izbornoj prevari postala je viralna, a jednom je njihovu objavu podelio i republikanski političar Dejvid Rou. Vlasnici stranice svoje poreklo su pokušali skriti i tako što su registrovali domen uz pomoć usluge WhoisGuard koja nudi privatnost prikrivajući identitet vlasnika domena, kao kontakt su registrirali Gmail adresu i naveli poštansku adresu u SAD-u. Iako su unapredili taktiku od 2016. godine, ipak nisu uspeli zamesti sve tragove.

Tri autora na stranici “admin”, “aleksandra” i “viktor” povezani su s tri različite e-mail adrese. Adminova adresa je Gmail adresa navedena u rubrici “o nama”, a Viktor i Aleksandra imaju lične adrese e-pošte. Preko tih adresa istražitelji su brzo došli do Fejsbuk računa Viktora i Aleksandre koji su prijatelji na ovoj mreži i oboje kao rodni grad navode Veles.

Treba napomenuti da će posetioca koji prvi put dođe na stranicu dočekati poruka: “Dragi čitatelji, svesni smo da se priče s naše veb stranice ne mogu deliti na Fejsbuku jer nas cenzuriše. Rešićemo taj problem uskoro”. Naime, istražitelji su, pre objavljivanja analize, kontaktirali društvene mreže i preneli im nalaze. Fejsbuk i Pinterest su blokirali račune.

Nije nezakonito

Ali, društvenih mreža ima napretek pa se “Resist” prebacio na mrežu “Parler”. Nije toliko poznata u Evropi, ali u SAD-u ima oko dva miliona na korisnika. Slična je Tviteru, a promovišpe se kao platforma koja štiti slobodu govora. Velik broj korisnika su Trampove pristalice i sadrži uglavnom antisemitske objave i teorije zavere.

Tamo njihov račun ima više od 400.000 sledbenika. Iste osobe iz Velesa povezuju se i s drugim računima, poput stranice koja promoviše afroameričku pro Tramp autorku Kendis Ovens. Iako je nova makedonska vlada najavila da će se uhvatiti u koštac s industrijom lažnih vesti, gradonačelnik Velesa i dalje stoji iza svojih “preduzetnika”. “Rekao sam im: to je vaš način za brzu zaradu. I ne pokušavamo ih zaustaviti. Ništa nije nezakonito”, rekao je Slavčo Čadiev.