“Balkan je ušao u period u kom će biti jakih zemljotresa”: Koja područja su najugroženija?

0
EPA/ROLEX DELA PENA

Lazarevac je pre nekoliko dana pogodio zemljotres magnitude tri jedinice po Rihteru. Samo četiri dana ranije treslo se na Mokroj Gori, a u proteklih šest meseci zabeleženi su manji zemljotresi u Mladenovcu, Aranđelovcu, oko Kopaonika, Čačku, Kruševcu…

Seizmolog Slavica Radovanović rekla je da Balkan, sa dva velika zemljotresa – kod Petrinje i u Albaniji, jeste ušao u period od desetak godina u kojem će biti jakih zemljotresa.

„Veliki broj zemljotresa ispod magnitude dva je registrovan, ali nije bilo zemljotresa koje bi ljudi osetili, do tog jednog trenutka kada smo očigledno, zbog događaja u okruženju, ušli u proces lagane pripreme za velike zemljotrese koji će nastaviti da se događaju na Balkanu“, ističe Radovanovićeva, prenosi RTS.

„Ne znamo kada će se tačno dogoditi. Najjači zemljotresi se dešavaju na našem prostoru na između 80 i 100 godina, s tim što se ne dešavaju na istom mestu na kojem su se ranije dogodili nego se dešavaju u istoj zoni na različitom mestu“, objašnjava Radovanovićeva.

Kaže da su, što se tiče Balkana, zemljotresi u zoni Jadranskog mora mnogo jači nego u Srbiji, a da su u Rumuniji još jači.

„Naši zemljotresi u okviru Balkana su od tih jakih najslabiji, tu nismo prvaci. Ima onih koji imaju mnogo jače zemljotrese od nas“, naglašava Radovanovićeva.

Kaže da je crvena zona u Srbiji centralni deo zemlje – od oko 40 kilometara južno od Beograda, pa sve do Kopaonika, s tim što ni u toj celoj zoni nije svugde jednaka seizmička opasnost.