Bajden bira potpredsednika: U opticaju 11 kandidatkinja, ali samo jedna izaziva “wow efekat”, tvrde iz njegovog tima

0
Profimedia

Predsednička kampanja je došla u fazu kada se donose najvažnije odluke – tako je vreme da Džo Bajden odapere nekoga ko će preuzeti ulogu koju je on imao u administraciji Baraka Obame, ulogu potpredsednika.

CNN piše da je u opticaju ukupno 11 žena sa kojima je Bajdenov tim obavio razgovore.

Među njima su Kamala Heris i Suzan Rajs o kojima se govori mesecima kao o relevantnim kandidatima, a zanimljivo je da je među tih 11 kandidatkinja i Elizabet Voren, koja je bila Bajden protivkandidat u borbi za demokratsku nominaciju.

Ipak, sagovornici CNN-a ističu da se jedna kandidatkinja izdvojila.

U pitanju je 66-godišnja Karen Bas, tamnoputa predstavnica u Kongresu.

Najbolji opis njenog političkog delovanja, ili makar najslikovitiji, dao je jedan od Bajdenovih najbližih saradnika:

“Kada slušate tu ženu, češete se po glavi i razmišljate – wow, šta je ovo bilo”.

Bajden će odluku doneti i na osnovu ličnog iskustva.

“Ako sam u nešto dobro upućen to je ono čime se bavi jedan predsednik Amerike. I znam da je nemoguće da sve te aktivnosti i poslove obavlja sam. Potrebno je da nađe nekoga kome može delegirati određeni deo poslova i ko će za taj deo poslova snositi punu odgovornost. Potreban mu je ravnopravan pratner u Beloj kući”, rekao je Bajden.

Cinici bi rekli da Bajden time pokušava da istakne svoj značaj za rad Obamine administracije, ali njegovo iskustvo zaista nije zanemarljivo.

Sa druge strane, mnogi stručnjaci smatraju da je pored praktičnog rada potpredsednika, važan i njegov status prilikom izbora jer se time “kupuje” jedan deo biračkog tela.

Karen Bas je žena, usput predstavlja i afroameričku zajednicu, a pored toga ima retoričke sposobnosti i kvalitete u oblasti organizacije koje Bajdenovi saradnici cene.