Bajdenov plan za suzbijanje omikrona: Busteri, kućni testovi, pooštrena pravila za putnike

0
EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

(Beta) – Predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je danas na Amerikance da prime buster doze vakcine protiv kovida-19 i podrže njegov plan za suzbijanje novog soja korona virusa, omikrona, kroz veću dostupnost vakcina, ali bez većih ograničenja na svakodnevni život.

Bajden želi da privatne osiguravajuće kompanije pokriju sve troškove kućnih testova na korona virus i pooštri uslove za testiranje svih ljudi koji dolaze u SAD, bez obzira na to da li su vakcinisani, prenosi Glas Amerike.

Dok pojedine zemlje širom sveta zatvaraju granice ili ponovo uvode karantine, Bajden je rekao da u ovom trenutku neće uvoditi dodatne mere osim preporuke da Amerikanci nose maske u zatvorenom prostoru, na javnim mestima.

“Eksperti kažu da će broj slučajeva kovida nastaviti da raste narednih nedelja ove zime, zbog čega moramo da budemo spremni”, rekao je američki predsednik tokom posete Nacionalnim institutima zdravlja u predgrađu Vašingtona.

Poručio je da njegova nova strategija “ne obuhvata zatvaranja i karantine” i da se nada dvostranačkoj podršci.

“Objavljujem odlučan plan u borbi protiv kovida-19 i mislim da bi trebalo da nas ujedini”, dodao je Bajden.

Sprovođenje Bajdenove uredbe o obaveznoj vakcinaciji u većim kompanijama je blokirano pred sudovima u pojedinim državama, zbog čega je predsednik pozvao preduzeća da sama nalože imunizaciju svojih radnika, kako bi mogla da ostanu otvorena bez širenja zaraze.

Bajdenova administracija smatra da je rasprostranjena imunizacija busterima najefektivnije sredstvo za borbu protiv kovida-19 tokom ove zime. Zdravstveni eksperti smatraju da dodatne doze vakcine pružaju pojačanu i trajniju zaštitu, uključujući i protiv novih varijanti.

I dalje se ne zna mnogo o omikron soju – da li je zarazniji, da li zaraženi imaju ozbiljne simptome, te da li je otporan na vakcine. Novi soj potvrđen je i u SAD.

Bajden je najavio i da će od naredne sednice, svi putnici koji dolaze u SAD, bez obzira na nacionalnost i da li su vakcinisani, morati da pokažu negativan test na kovid-19 urađen dan pre leta. Prethodno, vakcinisani putnici mogli su da urade test u periodu od tri dana od puta.

Bela kuća je odustala od strožijih opcija kao što su obavezno testiranje ili karantin po dolasku u SAD.

Predsednik SAD je takođe produžio uredbu o nošenju maski u javnom saobraćaju, koja je trebalo da istekne u januaru, do najranije sredine marta, saopšteno je iz Bele kuće.