Bajden zvanično kandidat demokrata za predsednika SAD: Najiščekivaniji trenuci kongresa odvijaće se naredne dve noći…

0
Beta - Democratic National Convention via AP

Američka Demokratstra stranka sinoć je i formalno imenovala Džo Bajdena za svog predsedničkog kandidata, na virtuelnoj konvenciji zbog pandemije, koji će se suprotstaviti aktelnom prdsedniku Donaldu Trampu na izborima.

Za nekoga ko je proveo više od tri decenije posmatrajući predsedničku funkciju, trenutak imenovanja za predsedničkog kandidata je ostvarenje dugo očekivanog cilja, i ako se to odigralo na način na koji 77-godišnji Bajden nije mogao da zamisli pre samo nekoliko meseci pre izbijanja pandemije koronavirusa koja je dovela do velikih promena širom zemlje i tokom njegove predsedničke kampanje.

Umesto okupljanja u dvorani u Milvokiju kako je prvobitno planirano, delegati iz cele zemlje su na konvenciji učestvovali putem video obraćanja.

Bajden je svoj novi status demokratskog kandidata proslavio zajedno sa suprugom i unucima u školskoj biblioteci u Delaveru. 

Bivši predsednici Bil Klinton i Džimi naveli su u svojim obraćanjima da Bajden ima iskustvo i integritet da vrati SAD u normalu posle haosa u koji ih je uvela Trampova administacija.

Najiščekivaniji trenuci kongresa odvijaće se naredne dve noći.

Kamala Haris će večeras prihvatiti nominaciju za Bajdenovu potpredsednicu, prva Afroamerikanka  i iskusna tužiteljka, a pored nje će govoriti i bivši predsednik Barak Obama.

Bajden bi trebalo svoj govor kojim će prihvatiti nominaciju da održi sutra.

Bajden je bio jedan od najmladjih senatora u istoriji zemlje i na toj je dužnosti je proveo tri decenije posle čega je osam godina bio potredsednik prvom crnom predsedniku, Baraku Obami. 

(Beta)