Bajden želi da ispuni Obamino neispunjeno obećanje: “Pokušaće da zatvori Gvantanamo”

0
Foto: Beta (AP Photo/Alex Brandon)

(Beta-AP) – Američki predsednik Džozef Bajden pokušaće da zatvori zatvor u američkoj bazi u zalivu Guantanamo na Kubi posle procesa revizije, nastavljajući projekat započet pod Obaminom administracijom, saopštila je danas Bela kuća.

Srekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da je “namera” administracije Bajdena da zatvori pritvorsku jedinicu, na šta se predsednik Barak Obama obavezao da će učiniti u roku od godinu dana od stupanja na dužnost u januaru 2009. godine.

Psaki nije navela vremenski okvir, rekavši novinarima da će zvanična revizija biti “oštra” i da će biti potrebno učešće zvaničnika Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde i drugih agencija koje još nisu imenovane pod novom administracijom.

“Mnogo je učesnika iz različitih agencija koji treba da budu deo ove političke diskusije o narednim koracima”, rekla je ona.

Obama je naišao na veliki politički otpor kada je pokušao da zatvori Gvantanamo, simbol preterane upotrebe sile u američkoj borbi protiv terorizma.

Bajden će možda imati više slobodnog prostora sada kada je u zatvoru na Kubi samo 40 zatvorenika i kada nije pod lupom javnosti.

SAD su otvorile pritvorski centar u januaru 2002. godine za osumnjičene zbog povezanosti sa Al-Kaidom i Talibanima. Našao se na meti međunarodnih kritika zbog maltretiranja zatvorenika i dugotrajnog zadržavanja u pritvoru bez optužbi.

Najava plana zatvaranja, koju je prvi objavio Rojters, nije bila neočekivana. Bajden je kao kandidat za predsednika izjavio da podržava zatvaranje pritvorskog centra, a to je rekao i ministar odbrane Lojd Ostin u svedočenju pred Senatom.

Tokom 2003. godine, u pritvorskom centru u bazi mornarice na jugoistoku Kube bilo je skoro 680 zatvorenika.

Usred međunarodne ogorčenosti, predsednik Džordž V. Buš nazvao ga je “propagandnim alatom” za neprijatelje i smetnjom za saveznike SAD i rekao da podržava njegovo zatvaranje, ali je to prepustio svom nasledniku.