Bajden u prvom intervjuu nakon izbora: “Ovo nije treći Obamin mandat, želim da ujedinim SAD…”

0
(Beta/AP Photo/Carolyn Kaster)

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država, u svom prvom intervjuu post-izbornom za televiziju NBC, istakao je da njegova administracija neće predstavljati “treći Obamin mandat”.

“Ovo nije treći Obamin mandat. Mi smo suočeni sa potpuno drugačijim svetom nego što je to bio slučaj u vreme Obama-Bajden administracije”, rekao je Bajden, a prenosi Gardijan.

“Predsednik Tramp je sve promenio”, dodao je Bajden.

On je porčio da će njegova administracija predstavljati “spektar američkog naroda, ali i spektar Demokratske partije” i dodao da razmatra i postavljanje republikanaca koji su glasali za Trampa u svoju administraciju.

“Želim da ova zemlja bude ujedinjena”, rekao je Bajden.

Novoizabrani predsednik SAD je poručio da nema nameru da koristi pravosudni sistem kako bi istražio Donalda Trampa i njegove savetnike, uprkos pritisku nekih demokrata da ispita njegove finansije i navode da je tražio strano mešanje u izbore.

Кada Tramp napusti funkciju u januaru, izgubiće ustavnu zaštitu od krivičnog gonjenja koja je dodeljena aktuelnom predsedniku.

Međutim, Bajden je poručio da bi radije da se njegova administracija kloni sukoba.

“Postoji čitav niz istraga koje su na državnom nivou. Ne postoji ništa što mogu ili ne mogu da učinim po tom pitanju”, rekao je Bajden.

Bajden je izrazio želju da sledi “progresivnu agendu”. Na pitanje, da li se konsultovao sa senatorima “progresivcima”, poput Bernija Sandersa i Elizabet Voren, Bajden je rekao da “niko neće biti odbačen” kada je reč o mogućnosti da se pridruži njgovoj administraciji.

“Ipak, biće teško da uzmemo nekoga iz Senata…”, rekao je Bajden.

On je dodao i da je Trampova administracija pokrenula “iskren” transfer vlasti.

“Administracija već počinje da priprema dnevne izveštaje koje ću dobijati kao predsednik. Takođe, dogovaramo sastanak sa kovid timom u Beloj kući kako bismo dogovorili uslove oko distribucije vakcine koja treba da bude dostupna svim ljudima”, rekao je Bajden.

Bajden će danas održati obraćanje za Dan hazvalnosti i razgovaraće o, kako je rekao, “zajedničkom žrtvovanju koje Amerikanci ove godine podnose zbog pandemije koronavirusa”.

Bajden je tokom predstavljanja svog tima istakao da je “Amerika ponovo spremna da vodi svet, a ne da se povlači…”, a u intervjuu za NBC je izjavio kako je zadovoljan što je razgovarao sa “više od 20 svetskih lidera”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500