Bajden u Poljskoj, posetu počinje blizu granice s Ukrajinom

1
(Beta/AP Photo/Markus Schreiber)

(Beta-AFP) – Američki predsednik Džozef Bajden posetiće danas poljski grad Žešov, oko 80 kilometara od granice sa Ukrajinom, saopštila je Bela kuća.

Bajdena će na aerodromu Žešova, koji se nalazi dva i po sata vožnje od Lavova, na zapadu Ukrajine, dočekati poljski predsednik Andžej Duda.

Bela kuća je sinoć navela da će Bajdena u tom gradu obavestiti o humanitarnoj situaciji i prilivu izbeglica iz Ukrajine od 24. februara kada je Rusija počela invaziju na tu zemlju.

Bajden će se sastati sa američkim vojnicima stacionaranim u regionu a tokom večeri će posetiti Varšavu gde su za sutra predviđeni razgovori sa Dudom.

Bajden će potom održati govor “o ujedinjenim naporima slobodnog sveta da podrži ukrajinski narod, da Rusiju pozove na odgovornost za njen brutalni rat i odbrani budućnost zasnovanu na demokratskim principima”, dodala je Bela kuća.

Američki predsednik dolazi u Poljsku iz Brisela gde je učestvovao na nekoliko samita – NATO-a, Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) i lidera Evropske unije.

1 KOMENTAR

  1. Дошао дека да се увери да у Украјини заиста не живе Иранци, и да Путин ипак није “упао” у Русију.

Comments are closed.