Bajden: “Trupe će ostati u Avganistanu dok ne bude evakuisan i poslednji Amerikanac, čak i ako to bude posle roka za povlačenje…”

0
(Beta/AP Photo/Andrew Harnik)

(Beta-AP) – Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da će američke trupe ostati u Avganistanu sve dok ne bude evakuisan i poslednji Amerikanac, čak i posle roka za povlačenje, 31. avgusta.

Bajden je odbacio kritike da je SAD trebalo više da urade u planiranju evakuacije i povlačenja.

U intervjuu za ABC njuz Bajden je rekao u sredu da će SAD učiniti sve što je u njihovoj moći da evakuišu Amerikance i američke saveznike iz Avganistana pre roka.

Pod pritiskom da administracija pomogne Amerikancima ako ostanu u Avganistanu posle 31. avgusta, Bajden je rekao: “Ako ostane još američkih građana, ostaćemo dok ih sve ne izvučemo.”

Oko 15.000 Amerikanaca ostalo je u Avganistanu nakon što su talibani prošlog vikenda preuzeli potpunu kontrolu nad zemljom.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je ranije u sredu da američka vojska nema snage i oružanu moć u Avganistanu da proširi svoju trenutnu misiju sa obezbeđenja aerodroma u Kabulu na prikupljanje Amerikanaca i ugroženih Avganistanaca u glavnom gradu i njihovu pratnju radi evakuacije.