Bajden: “Tramp i njegovi sledbenici su ekstremisti koji žele da unište američku demokratiju”

0
EPA-EFE/Ting Shen / POOL

Američki predsednik Džo Bajden označio je svog prethodnika Donalda Trampa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao ekstremiste koji su pretnja ustavu SAD i koji nameravaju da, kako je rekao, unište američku demokratiju. Bajden je u govoru uputio upozorenje Amerikancima uoči novembarskih međuizbora koji će odrediti kontrolu nad Kongresom.

“Oni ne žive u svetlu istine, već u senci laži. Postoje opasnosti koje ne možemo dozvoliti da prevladaju”, rekao je Bajden govoreći o republikancima i pozove na obračun sa pokretom koji je predvodio bivši predsednik Donald Tramp, prenosi RTS.

Bajden je optužio Trampa i njegove pristalice da nastoje da upotrebe nasilje u napadu na demokratske institucije.

“Nacija je na prekretnici i potrebno je da Amerikanci uzviknu, ovo nismo mi. Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentisan. Zaustavite napad na američku demokratiju”, poručio je Bajden uporedivši Trampa sa autokratama u istoriji koji su, kako je rekao, podrivali demokratije.

On je još naveo da brojni republikanci ne podržavaju Trampa, ali da Republikanskom strankom “dominiraju, vode je i zastrašuju Trampove pristalice.

“Želim da budem veoma jasan, ne prihvata svaki republikanac njihovu ekstremnu ideologiju. Znam to jer sam imao prilike da sarađujem sa njima. Verujem da je moja dužnost da vam kažem istinu koliko bila teška i bolna. Sledbenici Trampa iz redova republikanaca ne poštuju Ustav, ne veruju u vladavinu zakona. Ne priznaju volju naroda i odbili su da priznaju rezultate slobodnih izbora”, poručio je Bajden tokom obraćanja u Filadelfiji.

Američki predsednik je naglasio je da će se “boriti za demokratiju do poslednjeg daha” i pozvao američke građane da mu se pridruže, ali i da glasaju na predstojećim izborima.

Bajden se javnosti obratio u trenutku kada se približavaju novembarski međuizbori na polovini njegovog mandata i to u okolnostima velike političke polarizacije američkog društva.