Bajden: “SAD neće napustiti Bliski istok i ostaviti vakuum Kini i Rusiji da ga popune”

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

(Beta-AP) – Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas na samitu arapskih lidera u Džedi, saudijskom lučkom gradu na Crvenom moru, da njegova zemlja neće napustiti Bliski istok, dok pokušava da osigura stabilnost u osetljivom regionu i da poveća snabdevanje naftom kako bi se snizile rastuće cene gasa.

Bajden je to rekao na samitu Saveta za saradnju u Zalivu, na kraju svoje četvorodnevne turneje po Bliskom istoku, u vreme kada se region suočava sa potencijalnom sukobom s Iranom.

“Nećemo otići i ostaviti vakuum da ga popune Kina, Rusija ili Iran”, rekao je Bajden i dodao da je ponosan što može da kaže da se više ne vode ratovi u kojima su učestvovale američke snage.

On je takođe istakao da se moraju osigurati ljudska prava, uključujući prava žena i dozvoliti da građani govore otvoreno i kritikuju lidere, a da ne strahuju od posledica.

Bajden se pre samita jutros sastao odvojeno sa liderima Iraka, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je pozvao Muhameda bin Zajeda al Nahjana, koji je pre dva meseca postao predsednik Emirata, da poseti Belu kuću ove godine i rekao da teži “još jednom periodu snažne i rastuće saradnje” između dve zemlje.

Samit Saveta za saradnju u Zalivu je šansa za Bajdena da demonstrira posvećenost regionu pošto je veći deo njegovog mandata bio usredsređen na rusku invazuju Ukrajine i rastući uticaj Kine u Aziji.

Američki lider se u petak sastao sa saudijskim prestolonaslednikom princom Muhamedom bin Salmanom, de fakto liderom kraljevine, koji će naslediti svog oca kralja Salmana.

Bajden do sada nije razgovarao sa saudijskim prestolonaslednikom zbog kršenja ljudskih prava, posebno zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, pošto su obaveštajni zvaničnici zaključili da je verovatno princ odobrio to ubistvo.

Predsednik SAD je međutim odlučio da obnovi dugotrajne odnose dve zemlje kako bi se pozabavio rastućim cenama gasa i ojačao stibilnost regiona.

Saudijski prestolonaslednik i Bajden su se pozdravili dodirom pesnica kada je Bajden stigao s aerodroma u kraljevsku paletu u Džedi, a taj gest je uveliko kritikovan.

Bajden je kasnije rekao da se nije klonio razgovora o Kašogijevom ubistvu tokom sastanka.

Ta tema je uticala na hladnu atmosferu na početku, rekao je jedan američki zvaničnik blizak razgovorima, ali se kasnije razgovaralo opuštenije o energetskoj bezbednosti, širenju pristupu brzom internetu na Bliskom istoku i drugim pitanjima.

Novinska mreža Al Arabija je, citirajući neimanovani saudijski izvor, javila da je prestolonaslednik Bin Salman odgovorio na Bajdenov pomen Kašogija da bi pokušaji nametenja vrednosti mogli da budu kontraproduktivni.

Prestolonaslednik je rekao i da su SAD mučile zatvorenike u zatvoru Abu Greb u Iranu i vršio pritisak na Bajdena zbog ubistva palestinske novinarke Al Džazire tokom izraelske vojne racije u Dženinu na Zapadnoj obali u maju.

Stejt deprtment je nedavno zaključio da je metak kojim je ubijena verovatno ispaljen s izraelskih pozicija, ali da nema razloga da se tvrdi da je to bilo namerno.

Saudijski državni ministar za spoljne poslove Adel al-Džubeir je posetu Bajdena označio velikim uspehom i ocenio da su odnosi “vrlo solidni”, kako je rekao saudijskoj novinskoj organizaciji Arab njuz.

Bela kuća je objavila da je Bajdenovo obraćanje skupu Saveta za saradnju u Zalivu prilika da predstavi vizuju za region i ulogu SAD u njemu.

Bajdenova administracija će takođe, kako se očekuje, najaviti milijardu dolara pomoći za bezbednost hrane na Bliskom istoku i Severnoj Africi.