Bajden: “SAD će stati u odbranu Tajvana, imamo obavezu da to učinimo”

0

(Beta) – Sjedinjene Američke Države (SAD) će stati u odbranu Tajvana i imaju obavezu da brane ostrvo koje Kina smatra za svoju teritoriju, izjavio je predsednik SAD Džozef Bajden, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

“Da, imamo obavezu da to učinimo”, rekao je Bajden gostujući na Si-En-Enu (CNN) na pitanje da li će SAD stati u odbranu Tajvana, koji se žali na sve veći vojni i politički pritisak Pekinga da prihvati kineski suverenitet.

Iako je po zakonu Vašington obavezan da Tajvanu obezbedi sredstva za odbranu, on već dugo sledi politiku “strateške dvosmislenosti” o tome da li će vojno intervenisati da zaštiti Tajvan u slučaju kineskog napada.

U avgustu je zvaničnik Bajdenove administracije rekao da se politika SAD prema Tajvanu nije promenila nakon što je predsednik ukazao da će Sjedinjene Države braniti ostrvo ako bude napadnuto.

Bajden je rekao da ljudi ne treba da brinu o vojnoj snazi Vašingtona, jer Kina, Rusija i ostatak sveta znaju da SAD imaju najmoćniju vojsku u istoriji sveta.

“Ne želim hladni rat sa Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promeniti nijedan naš stav”, rekao je Bajden.

Vojne tenzije između Tajvana i Kine su najgore u poslednjih više od 40 godina, rekao je ovog meseca tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-Čeng, dodajući da će Kina biti sposobna da izvede invaziju “punih razmera” do 2025. godine.

Tajvan poručuje da je nezavisna država i da će braniti svoje slobode i demokratiju.

Kina pak smatra da je Tajvan najosetljivije i najvažnije pitanje u njenim vezama sa SAD i osuđuje je ono što naziva “dosluhom” Vašingtona i Tajpeja.