Bajden sa Makronom o “nespretnoj odluci SAD” oko podmornica: “To što smo uradili nije bilo elegantno…”

0
(Beta/AP Photo/Evan Vucci)

(Beta-AP) – SAD su bile “nespretne” u slučaju ugovora sa podmornicama koji je izazvao bes Francuske, partnera od “izuzetne vrednosti”, rekao je predsednik SAD Džozef Bajden u Rimu prilikom susreta sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Zbog tajnog sporazuma SAD sa Velikom Britanijom i Australijom oko strateškog partnerstva u Indopacifiku, koji je doveo do toga da Australija raskine mega ugovor sa Francuskom o nabavci podmornica, nastala je velika diplomatska kriza između Francuske i SAD, i poljuljana je vera Evrope u Američku vernost.

Bajden i Makron sastali su se u Rimu, gde treba da prisustvuju samitu G20, prvi put uživo od kada je objavljen sporni sporazum u septembru.

Bajden se nije zvanično izvinio Makronu, ali je priznao da nije trebalo da SAD iznenade Francusku sa tim sporazumom.

“Da upotrebim engleski izraz, to što smo uradili bilo je nespretno i nije urađeno sa mnogo elegancije”, rekao je Bajden i dodao da je “imao utisak” da je Francuska mnogo ranije bila obaveštena da neće biti realizovan sporazum sa podmornicama.

Sporazum o kupovini američkih podmornica zamenio je prethodni francuski dogovor o prodaji podmornica Australiji vredan 55 millijardi evra.

Bajden je rekao da SAD nemaju “boljeg saveznika od Francuske” i da je Francuska “partner izuzetne vrednosti”.

Makron je rekao da će dva saveznika razviti bolju saradnju da bi sprečili da se ne ponove slični nesporazumi.

“Razjasnili smo zajedno ono što smo morali da razjasnimo”, rekao je Makron u odgovoru na pitanje da li su američko-francuski odnosi popravljeni.

“Sada je zaista važno šta ćemo zajedno uraditi narednih nedelja, meseci i godina”, rekao je Makron.

U tom smislu Makronov cilj za ovaj sastanak je da obezbedi američku obaveštajnu i vojnu saradnju u podršci francuskim antiterorističkim operacijama u regionu Sahel u Africi.

Makron je pohvalio Bajdenove “vrlo operativne i vrlo konkretne odluke” poslednjih nedelja koje su pomogle francuskoj vojsci u borbi protiv islamističkih ekstremista u Sahelu.

Bajden i Makron takođe su razgovarali o novom načinu saradnje u Indo-pacfiku, što je bilo namenjeno da smiri ljutnju Francuske pošto je ispuštena iz partnerstva SAD-Velika Britanija-Australija postignutog zajedno sa dogovorom o podmornicama.

Dvojica predsednika razgovarala su i o Kini, Avganistanu, Iranu, kao i o klimatsim promenama pred početak UN samita o klimi idućeg ponedeljka u Glazgovu u Škotskoj.