Bajden: “Naše snage neće se boriti u Ukrajini, ali ćemo štititi svaki pedalj teritorije naših saveznika”

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džozeef Bajden obraća se naciji iz Bele kuće dok njegova administracija ocenjuje invaziju Rusije na Ukrajinu.

“Ruska vojska je započela brutalni napad na Ukrajinu. To je napad sa predumišljanjem, planiran mesecim”, rekao je Bajden.

“Predsednik Putin je prebacio 175.00 vojnika i vojne opreme na granice Ukrajine i doneo zalihe krvi i izgradio poljske bolnice na ukrajinsku teritoriju. To vam sve govori o njegovim nameram”, rekao je američki predsednik.

Bajden je rekao da je Putin odbacio sve pokušaje dijaloga koje je Zapad nudio.

Bajden je rekao da “SAD podržava snažne sankcije protiv Rusije” kako bi se „maksimizirao dugoročni uticaj na Rusiju i minimizirao uticaj na Sjedinjene Države i njihove saveznike“.

Kaže da se dogovorio sa liderima G7 najvećih svetskih ekonomija da će “kolektivno ograničiti sposobnost Rusije da posluje u dolarima, evrima, funtama i jenima”.

Rekao je i da će “SAD zaustaviti sposobnost Rusije da finansira i razvija svoju vojsku”. Američki predsednik kaže da će sankcije koje slede Rusiji umanjiti “njenu sposobnost da se takmiči u visokotehnološkoj ekonomiji 21. veka”.

Navodeći ekonomske posledice invazije, Bajden je ukazao na to da je “ruska rublja dostigla najslabiji nivo ikada i da ruska berza danas pada”.

„Sada smo sankcionisali ruske banke koje zajedno drže jedan bilion dolara imovine. Ugasili smo jednu od najvećih ruskih banaka, koja drži jednu trećinu bankarskih sredstava u zemlji”, rekao je Bajden.

Predsednik Bajden je ponovio da američke snage „nisu i neće“ biti angažovane u sukobu sa Rusijom u Ukrajini.

„Naše snage ne idu u Evropu da bi se borile u Ukrajini, već da bi branile naše NATO saveznike i pružile im sigurnost”, rekao je Bajden.

„Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a punom snagom”, dodao je.

Bajden dodaje da veruje da je NATO ujedinjeniji nego ikada ranije i da “nema sumnje” da će SAD i druge zemlje NATO-a ispuniti svoje ugovorne obaveze.

“Hiljade američkih kopnenih i drugih snaga raspoređeno je u zemlje NATO-a u istočnoj Evropi, uključujući Letoniju, Estoniju i Litvaniju na Baltiku, kao i Poljsku i Rumuniju”, rekao je Bajden.

Predsednik Bajden kaže da ruska invazija na Ukrajinu govori o „zlokobnoj viziji“ Vladimira Putina.

„Putinovi postupci odaju njegovu zlokobnu viziju budućnosti našeg sveta, u kojoj nacije silom uzimaju ono što žele“, kaže Bajden.

„Ali to je vizija kojoj će se suprotstaviti Sjedinjene Države i nacije koje vole slobodu”, rekao je Bajden.

U poruci na Tviteru objavljenoj ranije danas, Bajden je rekao da se složio sa kolegama liderima G7 „da krenu napred sa razornim paketima sankcija i drugih ekonomskih mera kako bi se Rusija pozvala na odgovornost“.

SAD i svet nisu videli ovakav „potez još od Drugog svetskog rata“, rekao je visoki zvaničnik odbrane novinarima ranije u četvrtak.