Bajden: “Ruska invazija i dalje potpuno moguća, treba dati sve šanse diplomatiji”

1
EPA-EFE/OLIVER CONTRERAS / POOL

(Beta) – Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da SAD “nisu još proverile” tvrdnju Rusije da se deo njenih snaga povukao sa granica sa Ukrajinom, dodajući da ruska invazija Ukrajine ostaje i dalje potpuno “moguća”, ali da treba dati “sve šanse diplomatiji”.

Početak povlačenja ruskih vojnika koje je Moskva najavila “bio bi pozitivan, ali nismo to proverili u ovoj fazi”, rekao je Bajden u izjavi iz Bele kuće navodeći da se sada procenjuje da ima više od 150.000 ruskih vojnika blizu granice i da su oni u “pretećem položaju”, prenosi agencija Frans pres.

On je u kratkoj izjavi naizmenično slao signale otvaranja i stroge poruke.

“Građani Rusije vi niste naši neprijatelji”, rekao je on i dao uveravanja da ni SAD ni NATO nisu “pretnja” za Rusiju i poručio da postoji pravi način da se odgovori na uzajamne brige o bezbednosti.

Američki predsednik izrazio je sumnju u ruske namere i naglasio da su zapadne sankcije protiv Rusije spremne u slučaju invazije Ukrajine, navodi AP.

“Te snažne mere će staviti pritisak na njihove najveće finansijske institucije i na ključnu industriju”, rekao je on i ponovio da sporni gasovod Severni tok dva između Rusije i Nemačke nikad neće proraditi u slučaju ruskog napada.

On je rekao da je “spreman da odgovori” i na svaki “asimetričan napad” na SAD i njihove saveznike u NATO, što bi moglo da uključi sajber napade.

Rekao je da će SAD “okupiti svet” da se suprotstavi Ruskoj agresiji.

On je takođe ukazao da nijedan američki vojnik neće ići da se bori u Ukrajini, koja nije članica NATO, ali da su SAD spremne da upotrebe “svu svoju snagu” da odbrane ako je potrebno najmanji delić teritorije neke zemlje članice Alijanse.

Invazijom Ukrajine Rusija bi sama sebi naškodila, dodao je Bajden i naglasio da je Zapad “ujedinjen i odlučan kao nikad” da brani svoje “vrednosti” naspram pretnji Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas je rekao da je Rusija spremna za razgovore sa SAD i NATO o vojnoj transparentnosti, granicama u raspoređivanju raketa i drugim bezbednosnim pitanjima.

1 KOMENTAR

  1. Рат је почео, само што још није стигла вест јер је послата поштом. За све је крива пошта.

Comments are closed.