Bajden pristao na sastanak sa Putinom ako ne napadne Ukrajinu, ruski predsednik za diplomatsko rešenje, evakuacije građana iz Donbasa i dalje u toku: Šta se dešava u Ukrajini?

0
(Beta/AP Photo/Vadim Ghirda)

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden načelno je pristao da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom povodom krize u Ukrajini, na predlog Francuske, pod uslovom da Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu, prenosi BBC.

Putin se složio sa potrebom da u rešavanju krize “prioritet da diplomatskom rešenju”.

Sastanak bi, prema pisanju britnaskog javnog servisa, mogao da ponudi moguće diplomatsko rešenje za jednu od “najgorih bezbednosnih kriza u Evropi poslednjih decenija”. Američki zvaničnici kažu da obaveštajci ističu da je Rusija spremna da pokrene vojnu operaciju, što Moskva poriče. U međuvremenu, Kremlj je saopštio da je Putin okrivio ukrajinsku vojsku za eskalaciju tenzija. Ukrajina je to odbacila, rekavši da je Moskva uključena u kampanju provokacija koja ima za cilj stvaranje izgovora za intervenciju.

Takođe, Kremlj je, prema pisanju Gardijana, jučerašnjim saopštenjim i nastupima naglasio da Putin ne povlači nijedan od svojih širih zahteva, saopštivši da je ruski predsednik „ponovio potrebu da Sjedinjene Države i NATO ozbiljno shvate ruske zahteve za bezbednosnim garancijama i da na njih odgovore konkretno i tačno“.

Predlog je objavilo francusko predsedništvo nakon dva telefonska razgovora između predsednika Emanuela Makrona i Putina, koji su trajali skoro tri sata, nakon čega je Makron potom razgovarao i sa Bajdenom. Detalji mogućeg samita biće objavljeni nakon susreta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je zakazan za četvrtak.

Rečeno je i da će biti obavljen “intenzivan rad” kako bi se omogućio sastanak sa ciljem prekida vatre.

U saopštenju koje je potvrdilo predlog, Bela kuća je takođe navela da Rusija izgleda “uskoro nastavlja pripreme za sveobuhvatni napad na Ukrajinu” i da su SAD spremne da nametnu “brze i teške posledice” ako se to dogodi. Bajdenova administracija procenjuje da je Rusija okupila do 190.000 vojnika oko Ukrajine, uključujući i proruske snage u oblastima Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine.

Američka kompanija “Maksar” saopštila je, piše BBC, da novi satelitski snimci pokazuju višestruko novo raspoređivanje oklopne opreme i trupa iz ruskih garnizona u blizini granice sa Ukrajinom, što ukazuje na povećanu vojnu spremnost.

Ranije je Rusija, kako prenosi BBC, najavila nastavak vojnih vežbi u Belorusiji, gde je raspoređeno oko 30.000 ruskih vojnika. U saopštenju beloruskih vlasti, kao razlog za produženje vojnih vežbi, okrivljuje se „pogoršanje situacije“ u istočnoj Ukrajini.

Takođe, CNN je sinoć preneo da “SAD imaju obaveštajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim komandantima poslata naređenja u vezi sa napadom na Ukrajinu”. Izvori su, prema pisanju CNN-a, upozorili da se naređenja uvek mogu povući ili da bi to mogle da budu dezinformacije s ciljem da zbune i dovedu u zabludu SAD i njene saveznike.

Nekih drugih pokazatelja, kao što su elektronsko ometanje i široko rasprostranjeni sajber napadi, još uvek nisu primećeni, prema nekim izvorima.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov smatra da Rusija neće napasti Ukrajinu “u narednim danima”.

“Sve dok u bilo kom gradu nema udarne snage ruskih trupa, neprimereno je reći da će do napada doći sutra ili prekosutra”, izjavio je Reznikov za TV kanal 1+1.

I dalje je u toku evakuacija građana iz Donbasa, preneo je Rojters. u Rusiju Zbog velikog priliva građana u Voronješkoj oblasti i Kursku, proglašena je vanredna situacija.

(BBC, Gardijan, Rojters, Beta, TV kanal 1+1)