Bajden preokrenuo i u Pensilvaniji, vodi u svim ključnim državama gde se i dalje broji, agenti poslati u Delaver, Tramp poručuje da je igra daleko od završene…

0
Foto: Profimedia

Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama još uvek nisu dobili svoj epilog, ukupno je obrađeno oko 95 odsto glasova, ali oni najvažniji glasovi nisu do kraja izbrojani. Broji se još u Džordžiji, Pensilvaniji, Severnoj Karolini, Arizoni, Nevadi i Aljasci.

Džo Bajden je danas preskočio Trampa u dve ključne države, prvo u Džordžiji, a potom i u Pensilvaniji što ga dovodi na korak od pobede na ovim izborima. A taj korak je formalno proglašenje pobede.

Izborni tim demokratskog kandidata najavio je da će se Bajden obraćatiti u udarnom terminu, najavljeno je da će govoriti i kandidatkinja za potpredsednicu, senatorka Kamala Haris, ali nije naznačeno da li će Bajden tada proglasti pobedu.

Bajden vodi u Nevadi. Takođe, i u Arizoni, mada Trampu u toj saveznoj državi smanjuje zaostatak.

Međutim, atmsofera u SAD je previše zategnuta – pa se svaki korak posebno meri. Zato se i čeka sa proglašenjem Džordžije i Pensilvanije “plavim državama”.

Donald Tramp će, to je sada već izgledno, osporiti rezultate u više država i sudskim putem pokušati da promeni ishod. Iz njegovog štaba poručuju: igra je daleko od gotove.

A on je saopštio da “nikada neće odustati”, kao i da će “iskoristiti sva pravna sredstva kako bi izborni proces bio transparentan”.

22:45 – Gradonačelnica Atlante Keiša Lens Botoms je saopštila da „apsolutno veruje“ kako će Džo Bajden pobediti u Džordžiji.

„Ovo je naša godina. Već neko vreme znam da je Džordžija plava“, rekla je Botoms.

„To će biti mala razlika, ali zatvorićemo izbore u našu korist“, dodala je gradonačelnica Atlante.

23:26 – Raste Bajdenova prednost u Džordžiji. Najnovije serija obrađenih glasova u okrugu Gvinet donela je kandidatu demokrata razliku od 4.200 glasova u odnosu na Trampa.

Još glasačkih listića, uključujući i glasove vojnika, tek bi trebalo da budu obrađeni.

23:06 – Predsedavajući Predstavničkog doma države Mičigen Li Četfild najavio je da će se nadzorni odbor zakonodavne vlasti Mičigena sastati u subotu „kako bi započeli istragu o izborima i postupcima prebrojavanja glasova u Mičigenu“.

„Kako zbog aktuelni situacije, tako i zbog svih sledećih izbora… Ovim postupkom ne želimo da promenimo rezultate. Americi su potrebni izvesnost i jedinstvo, a ovo će pomoći“, napisao je Četfild na Tviteru.

„Ko dobije najviše glasova će pobediti. Kraj priče…“, dodao je on.

22:55 – Gardijan prenosi da Trampov predizborni tim pokušava da prikupi novac za tužbe u ključnim državama, ali da su se njihove metode ubeđivanja pretvorile od “početnih molbi do maltretirnja”.

22:27 – “Procenjuje se da je u Arizoni ostalo da se prebroji između 250.000 i 270.000 glasova”, izjavila je državna sekretarka te savezne države Keti Hobs.

Hobs je istakla da je ostalo da se prebroji još 137.000 glasova u okrugu Marikopa, a da će taj broj da se spusti ispod 100.000 glasačkih listića nakon nove serije obrađenih glasova večeras.

„Iz odeljenja su mi rekli da očekuju da će se glasovi brojati i tokom vikenda i da bi trebalo da imaju gotovo sve rezultate za vikend“, rekla je Hobs.

Ostalo je da se prebroje glasovi i u okruzima Pinal (34.000 glasova), Pima (25.000), Apači (10.000) i Kočiz (10.000)

22:00 – Presek stanja…

Bajden vodi u Pensilvaniji sa 13.641 glasova razlike na 96 odsto obrađenih glasova, Džordžiji sa 1.616 glasova više na 99 odsto izbrojanih glasova, Nevadi sa 20.137 glasova razlike na 92 odsto obrađenih glasačkih listića i Arizoni sa 39.709 glasova više na 94 odsto prebrojnih glasova. Sa druge strane, Tramp vodi u Severnoj Karolini sa 76.737 glasova razlike na 95 odsto obrađenih glasova.

U Pensilvaniji i Džordžiji Bajden je blago uvećao predsnost, Nevada i Severna Karolina nisu obračunali nove glasove, dok je Tramp smanjio zaostatak za više oko 4.000 glasova u odnosu na prethodni presek.

21:43 – “Ko je sada banana republika?”, piše na naslovnoj stranici kolumbijskog lista Pablimetro, jednog od mnogih latinoameričkih štampanih medija čiji su urednici smatrali da ovaj termin, u ovom trenutku, savrešno odgovara postizbornim dešavanjima u SAD.

21:32 – Advokatski tim republikanaca u Pensilvaniji traži od Vrhovnog suda da donese odluku po kojoj ta svazena država ne sme da u obzir uzima glasove pristigle nakon izbornog dana (3. novembra).

Državni sekretar Pensilvanije već je doneo olduku da se svi glasački listići koji su pristigli između 4. i 6. novembra odvoje od onih koji su pristigli na sam dan izbora.

“S obzirom na to kakvi su trenutni rezultati glasanja, glasovi iz Pensilvanije bi mogli odlučiti narednog predsednika SAD i trenutno nije jasno da li svih 67 biračkih odbora odvaja glasačke listiće pristigle nakon izbornog dana”, navodi se u saopštenju advokatskog tima republikanaca u Pensilvaniji.

21:15 – Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger održao je još jednu konferecniju za štampu, a trka u toj saveznoj državi ostaje najneizvesnija…

“Branićemo integritet ovih izbora, čitav proces će biti otvoren i transparentan”, rekao je državni sekretar Džordžije.

On je priznao da ovako mala razlika u glasovima gotovo sigurno znači ponovno brojanje glasova.

Bajden trenutno vodi sa oko 1.500 glasova razlike u odnosu na Donalda Trampa.

21:00 – Džo Glorija, predsedavajući komisijom za registovranje glasača u Nevadi, saopštio je da će rezultati nove serije glasova biti objavljeni za četiri sata.

Bajden trenutno vodi u Nevadi sa više od 20.000 glasova razlike u odnosu na Donalda Trampa.

20:40 – Atmosfera ispred kongresnog centra u Pensilvaniji…

20:30 – Presek stanja u ključnim državama…

Bajden vodi u Pensilvaniji sa 13.410 glasova razlike na 96 odsto obrađenih glasova, Džordžiji sa 1.561 glasova više na 99 odsto izbrojanih glasova, Nevadi sa 20.137 glasova razlike na 92 odsto obrađenih glasačkih listića i Arizoni sa 43.779 glasova više na 93 odsto prebrojnih glasova. Sa druge strane, Tramp vodi u Severnoj Karolini sa 76.737 glasova razlike na 95 odsto obrađenih glasova.

20:22 – Izborni štab Donalda Trampa objavio je novo saopštenje u kom poziva na “potpunu transparentnost” u prebrojavanju glasova.

“Verujemo da američki narod zaslužuje potpunu transparentnost prebrojavanja glasova i overe rezultata izbora. Ovde se radi o integritetu celokupnog izbornog sistema naše zemlje”, piše u saopštenju koje je potpisao Tramp.

“Od početka smo govorili da se moraju prebrojiti svi legalni glasovi, kao i da se nelegalni glasovi ne broje, ali su demokrate na svakom koraku opstruisale ovaj osnovni princip. Nastavićemo ovaj proces pozivajući se na sve raspoložive aspekte zakona kako bismo garantovali da američki narod ima poverenja u našu vladu. Nikada neću odustati od brobe za narod i našu naciju”, saopštio je Tramp.

19:54 – Republikanski senator Mit Romni kritikovao je Donalda Trampa zbog iznošenja “neutemeljnih optužbi za prevaru birača na predsedničkim izborima”.

On je istakao da Tramp “u okviru svojih prava i ovlašćenja” može da zatraži brojanje glasova u državama gde je razlika između dva kandidata tesna i zatraži istragu navodnih nepravilnosti.

Međutim, Romni je istakao i da je još uvek aktuelni predsednik “pogrešio” kada je rekao da su izbori namešteni, jer “time šteti slobodi u Americi, ali i širom sveta”.

19:33 – Gradonačelnik Filadelfije Džim Keni nazvao je tvrdnje predsednika SAD o izbornoj prevari “neosnovanim”.

“Iako neki, uključujući i predsednika, nastavljaju da izjavljuju neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari, ono što smo videli u Filadelfiji je demokratija, jednostavno…”, rekao je Keni na konferenciji za medije.

“Tramp bi trebalo da prizna da je izgubio i morao bi da čestita pobedniku”, rekao je gradonačelnik Filadelfije.

19:24 – Džo Glorija, predsedavajući komisijom za registovranje glasača u okrugu Klark u Nevadi, saopštio je da će popodne (po lokalnom vremenu) dostaviti novu seriju prebrojnaih glasova.

Okrug Klark je jutros objavio rezultate oko 30.000 glasačkih listića, a Bajdenovo vođstvo je poraslo na 20.000 glasova razlike.

Glorija je nagovestio da će danas izvestiti o još 51.000 glasova, ali je pojasnio da je jedan službenik pogrešio prilikom razdvajanja glasačkih listića.

19:10 – Očekuje se da će Džo Bajden i Kamala Haris da se obrate naciji večeras u “prajm tajmu”, ne navodeći tačno vreme obraćanja, potvrdio je zvaničnik Bajdenovog izbornog štaba za Gardijan.

Nije navedeno ni odakle će se Bajden obratiti ni šta namerava da kaže, prenosi Asošiejted pres.

Bajden je blizu pobede nakon što je preuzeo vođstvo u Pensilvaniji, koja daje 20 elektorskih glasova.

18:42 – U Filadelfiji je preostalo da se prebroji oko 40.000 glasova, što bi moglo potrajati nekoliko dana, saopštile su gradske vlasti, a prenosi CNN.

18:23 – Trampov izborni tim je saopštio da u Džordžiji sledi “ponovno brojanje glasova”.

“Uvereni smo da ćemo pronaći nepravilnosti i da će Tramp na kraju pobediti”, saopštio je Met Morgan, generalni savetnik Trampovog izbornog tima.

Glasački listići se svrstavaju u tri kategorije “one za koje je potreban pregled, provizorne, i glasove američkih vojnika”.

Komesar Filadelfije Omar Sabir pozvao je sve da budu strpljivi.

“Omogućite nam da dovršimo proces brojanja”, rekao je on.

18:05 – Lider većine u Senatu, republikanac Mič Mekonel odbio je da odgovori na pitanje novinara šta bi uradio kao najmoćniji republikanac u Kongresu ukoliko predsednik SAD odbije da prizna izbore.

“Neću odgovoriti ni na jednu hipotezu o tome šta će biti kasnije…”, rekao je Mekonel. Pozvao se na raniji tvit.

“Svaki legalni glas treba da se broji. Tako funkcioniše naša velika zemlja. Isto tako, svaki ilegalni glas ne sme se uzeti u obzir. Sve strane moraju posmatrati proces, a sudovi su tu da primenjuju zakon i rešavaju sporove. Tako glasovi Amerikanaca odlučuju o rezultatima izbora”, napisao je Mekonel na Tviteru.

18:00 – Pristigla je nova serija glasačkih listića iz Pensilvanije, a Tramp je blago smanjio zaostatak u odnosu na Bajdena – sa 9.027 na 8.867 glasova.

Ipak, projekcija Gardijana je da će preostali glasovi ići u Bajdenovu korist u razmeri – 4:1.

17:52 – Kandidat demokrata i bivši astronaut Mark Keli će pobediti u trci za senatora u Arizoni, javlja CNN.

17:45 – Bajden nastavlja da uvećava prednost u Pensilvaniji i Nevadi, pokazuju najnoviji podaci, a prenosi Gardijan.

Na 91 odsto obrađenih glasova u Nevadi, Bajden je “ojačao” za na 20.000 glasova razlike.

Bajden je u Pensilvaniji uvećao prednost za oko još 2.000 glasova u odnosu na prethodni presek i trenutno vodi sa 9.027 glasova razlike u odnosu na Trampa.

Prednost u Nevadi se takođe uvećala na aktuelnih 22.076 glasova razlika ili 1,7 odsto.

Međutim, Džon Ralston, urednik Nevada independeta, veruje da je trka u toj saveznoj državi daleko od gotove.

17:41 – Okrug Marikopa u Arizoni bi mogao da bude “prilika” za Trampa na putu do 270 elektorskih glasova, rekao je Džon King sa CNN-a, budući da aktuelni predsednik sustiže Bajdenovu prednost.

“Liči na preokret koji smo videli u Džordžiji i Pensilvaniji, u Bajdenovu korist”, rekao je King.

Najnoviji presek stanja iz najnaseljenijeg okruga u Arizoni pokazuje da se Bajdenovo vođstvo smanjuje. Kandidat demokrata je pridodao 28.285 glasova, dok je Tramp osvojio 31.716 glasova.

17:31 – Džo Bajden vodi u Pensilvaniji, prednost u odnosu na Trampa se uvećava, a kako prenosi Gardijan, aktuelni kandidat demokrata ubedljivo je nadmašio uspeh Hilari Klinton iz 2016. godine u većini okruga u toj saveznoj državi.

17:16 – Okrug Marikopa u Arizoni objavio je novu seriju izbrojanih glasova, a prema najnovijem ažuriranju, Bajden je osvojio 972.570 glasova, dok je Tramp u ovom trenutku na 912.115 osvojenih glasova.

To predstavlja blagi pad Bajdenog vođstva u ovoj saveznoj državi, u odnosu na prethodni dan.

Analitičar Nejt Džon je istako da “ne veruje da će poslednja serija glasačkih listića biti dovoljna da Tramp preokrene u Arizoni”.

17:11 – Trampov visoki ekonomski savetnik Leri Kudlov rekao je kako veruje da će doći do mirnog transfera vlasti ukoliko Tramp izgubi izbore.

“Mislim da će doći do mirnog transfera vlasti”, izjavio je Kudlov za CNBC, odgovarajući na pitanje da li je to neophodno da bi tržište i dalje bilo stabilno.

“Smatram da je tržište u proteklih šest meseci funkcionisalo bez velikih oscilacija. Ovo je sjajna zemlja, najveća demokratija na svetu, mi se pridržavamo vladavine zakona, pa tako i trenutni predsednik”, rekao je Kudlov.

“Trebalo bi počistiti neke stvari, ali to nije deo moje struke. Svakako, nastavićemo mirnim putem, kao i uvek”, zaključio je Trampov blizak saradnik.

17:02 – U Džordžiji je preostalo da se izbroji još 4.169 glasova rekao je Gabrijel Sterling, državni menadžer za primenu sistema glasanja.

16:53 – Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger je potvrdio da će doći do ponovnog brojanja glasova u toj saveznoj državi.

“Ponovo ćemo brojati u Džordžiji”, rekao je Rafensperger u Atlanti.

S obzirom na to koliko je neizvesna predsednička trk u toj saveznoj državi, kako prenosi Gardijan, bilo je za očekivati da će se izvršiti ponovno brojanje glasova.

Trenutno, Bajden vodi sa 1.579 glasova više u odnosu na Trampa.

Ponovno prebrojavanje će takođe imati ogromne implikacije na kontrolu nad američkim Senatom.

16:47 – Mediji su prenosili da bi upravo Ivanka Tramp osoba koja bi mogla da urazumi njenog oca ako postane jasno da je Bajden pobedio u predsedničkoj trci.

Međutim, predsednikova najstarija ćerka ne pokazuje znake odustajanja od borbe.

“Trebalo bi brojati svaki legalni glas, dok svaki ilegalni ne. To ne bi trebalo da je kontroverzno”, napisala je Ivana na Tviteru.

Njen otac je ranije zatražio obustavljanje brojanja glasova u državama poput Pensilvanije.

16:27 – Bajdenov izborni tim odgovorio je na tvrdnje da Tramp ne planira da napusti predsedničko mesto ukoliko izgubi na izborima.

“Kao što smo rekli i u julu, američki narod će odlučiti na ovim izborima. A vlada SAD-a je sposobna da iz Bele kuće isprati prestupnike”, saopštio je portparol izbornog tima Endrju Bejts.

16:20 – Donald Tramp je još jednom prokomentarisao mogući gubitak trke u Pensilvaniji i istakao da je zabrinut zbog integriteta prebrojavanja glasova u Filadelfiji.

“Filadelfija ima trulu istoriju kada je reč o integritetu izbornog procesa”, napisao je Tramp na Tviteru, citirajući Stujarta Varnije sa Foks biznisa.

Sa druge strane, republikanski senator iz Pensilvanije Pet Tuni osporio je Trampove tvrdnje o izbornoj prevari.

“Trampov govor od sinoć me je uznemirio jer je izneo vrlo ozbiljne optužbe bez ikakvih dokaza koji bi to potkrepili”, rekao je jutros republikanski senator.

16:11 – Bajden povećava prednost u Pensilvaniji i trenutno vodi sa 6.737 glasova razlike, na osnovu još 3.000 prebrojanih glasova u okrugu Baks.

AP još uvek nije proglasio pobednika u Pensilvaniji, a Bajden u ovom trenutku ima prednost od 0,1% u odnosu na Trampa.

Pojedini stanovnici Filadelfije već slave na ulicama…

16:00 – Kako prenosi Gardijan, Foks njuz bi uskoro mogao da proglasi Bajdena pobednikom u predsedničkoj trci, ali je voditeljima naloženo da kandidata demokrata ne oslovljavaju „izabranim predsednikom“.

15:49 – Trampova kampanja je izdala saopštenje u kojem se jasno stavlja do znanja da će osporiti valjanost izbora uz poruku da su bilo kakve projekcije koje proglase Džoa Bajdena pobednikom “lažne”, a trka je daleko od gotove.

“Izbori nisu gotovi. Lažne projekcije da je Bajden pobednik bazirane su na rezultatima izbora u četiri države koji su daleko od završenih”, rekao je generalni savetnik Trampove kampanje Met Morgan.

15:40 – Kako piše Gardijan, novinari su se okupili ispred Bajdenove kuće u Vilmingtonu, u Delaveru, očekujući da bi kandidat demokrata mogao u toku dana da proglasi pobedu nakon produženog glasanja.

15:30 -U Filadelfiji je ostalo još oko 25.000 glasova da se prebroji, saopštili su gradski zvaničnici.

Međutim, za ove glasove će biti potrebno vremena da se prebroje, jer zahtevaju dodatnu proveru potpisa i datuma slanja.

15:00 – Kako piše CNN Džo Bajden bi danas u toku dana mogao da se obrati naciji. Trenutno je tajming obraćanja van njegove kontrole, rekli su njegovi saradnici. Kako se navodi, ukoliko bude proglašen pobednikom, plan je da se odmah izađe sa detaljnijim planovima za traniziciju vlasti. Prema izvoa.rima CNN-a, neće se čekati na pravne akcije Trampa i njegovih advokata.

14:45 – Bajden je preokrenuo i u Pensilvaniji gde trenutno ima oko 6.000 glasova prednosti.

14:25 – Američka Tajna služba poslala je veliki broj svojih agenata u Delaver kako bi bili spremni za trenutak kada bi Džo Bajden mogao da bude proglašen za predsednika. Izgleda da je izvesno…

14:15 – Gvinet kaunti u Džordžiji je konačno kompletirao obradu glasova. Najavljeno je da bi rezultati trebalo da budu “osveženi” veoma brzo…

13:45 – Mediji prenose da su asistenti morali da objasne Trampu da su neki njegovi tvitovi “izborno samoubistvo”.

13:30 – Rezultati iz Pensilvanije mogli bi uskoro da budu “osveženi”, čak i pre roka koji je najavljen. Iz te savezne države podsećaju da je preostalo da se prebroji više desetina hiljada glasova, pretežno u kauntijima sa visokom podrškom demokratama…

12:52 – Bajdenova prednost u Džordžiji lagano raste…

12:48 – U čitavoj Pensilvaniji ostalo je neobrađeno oko 160.000 glasova, prenosi Gardijan. Bajden dobija oko 75 odsto glasova dobijenih poštom, a Tramp ima prednos od 18 hiljada. Deluje da kalkulacija nije teška…

12:40 – Zašto mediji prenose različite rezultate dosada obrađenih glasova? Zbog Arizone. Jedan deo američkih medija piše da je rezultat 253-213, a drugi 264-214.

Razlika je u tome što su ovi drugi, nakon objave AP-a, uračunali Bajdenu 11 elektorskih glasova koliko Arizona donosi.

12:35 – Pojavile su se informacije da je u Filadelfiji ostalo da se obradi oko 50.000 glasova. To je preneo i CNN, ali različiti izvori prenose oprečne informacije.

12:16 – CNN je ponudio objašnjenje zašto rezultati ovoliko kasne:

“Na prošlim izborima u procesu ranog glasanja svoj glas je dalo 46 miliona ljudi, a ovoga puta više od 102 miliona. Pored toga, postupak prebrojavanja je ostao isti, a brojača je manje…”

12:11 – I još malo o Tviteru, dok se broji i broji.

Običaj je korisnika Tvitera da drugim korisnicima, iskopaju neku zapaljivu izavu iz prošlosti, koja se kosi sa njihovim trenutnim stavovima i ponašanjima.

U prilog tome:

12:10 – Kao u nekom filmu o Jugoslaviji, Majk Pens dobija otvorene poruke da stane na “pravu stranu istorije”.

“Sada ili nikada…”, kaže Skaramuči, čovek koji je u Beloj kući bio glavni za odnose sa javnošću onoliko koliko je Raduljica igrao u NBA ligi poslednji put – na desetodnevnom ugovoru.

12:03 – “Politiko” piše šta su sve predizborne ankete pogrešno predvidele:

Bajden ima više glasova ali u “popular vote” kategoriji nije ostvario dvocifrenu pobedu, razlika je oko 3,5 mliona.

Tramp je izgubio Viskonsin, ali ne za 17 procenata, nego za 1.

Ne, u utorak nije bio “veliki demokratski dan” i pobeda, ako je bude, biće tesna, zaključuje Politiko.

11:55 – Filadelfija, najveći grad u Pensilvaniji, mogla bi da objavi novi presek glasova u narednih sat ili dva, objavili su gradski zvaničnici.

11:35 – Borba za svaki glas, za mesto u Beloj kući, ali i za Trampov tviter nalog. Tviter je potvrdio da će Tramp, ukoliko izgubi izbore, izgubiti i status osobe od značaja, što ga, zajedno sa više od 250.000 pratilaca, štiti od brojnih tviter zabrana i brisanja.

Bivši predsednici ne pripadaju grupi “osoba od značaja” pa Trampovi tvitovi neće biti samo “flegovani” nego i brisani, a to bi moglo da se dogodi i sa njegovim nalogom.

11:05 – Ne oseća se samo Donald Tramp prevarenim kako odmiče vreme, a izbori u SAD ne doijaju epilog.

11:00 – A za to vreme, neko se lepo setio. Bar u Las Vegasu bi trebalo da znaju da sede za stolom i brzo broje…

Ipak, rezultata iz Nevade i dalje nema.

10:40 – Sada je i na mapama Džordžija svetlo plava.

10:25 – Bajden je prešao u vođstvo u Džordžiji, vodi za nešto manje od 1.000 glasova…

10:05 – A u Džordžiji Trampova prednost pada, li pada – sada je nešto više od 460 glasova…

09:56 – “Ostaćemo ovde do poslednjeg glasačkog listića…”

U Džordžiji je preostalo da se prebroje glasovi u dva kauntija – Gvinet i Klejton. Kako smo prethodno preneli, u Klejtonu je ostalo oko 3.500 glasova da se prebroji, od ukupno 30.000 koliko je prikupljeno u tom okrugu.

Odnos Bajdena i Trampa u tom okrugu do sada bio je 85 prema 14.

“Ostaćemo ovde do poslednje glasačkog listića”, poručili su iz tog kauntija, ističući da su ponosni na to što se baš u njihovom okrugu “stvar lomi”.

09:40 – U Americi je noć, budni su samo Donald Tramp i brojači glasova. Zato je pravi trenutak da analiziramo koliko je Džo Džorgensen zakomplikovala ovu predsedničku trku?

Profesorka psihologije na Univerzitetu Кlemson i kandidatkinja Libertarijanske stranke Džo Džorgensen nije deo trke za predsednika, a zapravo jeste. Osvojila je 1,6 miliona glasova do sada, a u “swing states” upravo bi glasovi koje je ona osvojila mogli da zafale gubitnicima.

U Džordžiji gde se borba vodi za svaki glas i razlika je par stotina, ona je osvojila 61.000 glasova. U Pensilvaniji je osvojila više od 76.000 glasova, a trenutna razlika je 18.000 i još uvek pada. U Viskonsinu, koji je već zaključen i gde je Bajden preokrenuo situaciju, osvojila je 34.000 glasova, a Tramp je izgubio za 20.000…

“Nisu mu treći glasači krivi, sam je kriv”, poručila je Džorgensen.

09:20 – Sveže informacije, ko gde vodi i za koliko?

Pensilvanija: Tramp vodi za 18.229 glasova
Džordžija: Tramp vodi za 665 glasova
Nevada: Bajden vodi za 11.438 glasova
Arizona: Bajden vodi za 47.052 glasa

09:15 – “Fact check”

09:00 – Pojavljuju se vesti, a prenose ih ugledni mediji, da je razlika u Džordžiji u međuvremenu pala na svega 600 glasova.

08:50 – Donald Tramp tvituje, oko dva i po sata posle ponoći po američkom vremenu. Piše postove držeći pritisnuc Caps Lock, viče. Kaže da se trenutno broje nelegalni glasovi. Dodaje da je Tviter van kontrole.

Tviter će mu veoma brzo “flegovati” objave jer “obmanjuje javnost”, pa nema svrhe da ovde postavljamo link koji uskoro neće raditi.

08:43 – U jednom od najvećih okruga u Džordžiji u Klejton kauntiju ostalo je svega 3.500 glasova da se prebroji.

Zaista, margine prebrojanih glasova najsporije se menjaju u toj saveznoj državi, a tokom prvog dana obrade glasačkih listića, birački odbor je morao da prekine svoje aktivnosti – zbog kvara na vodovodnoj mreži. Kako Srbi vole da kažu: “Ako vam nešto nije jasno žalite se upravi vodovoda…”

08:40 – Reakcije na Trampov govor dobijaju viši nivo zapaljivosti pomnožene sa vremenom koje protiče i sve većom nervozom koja se stvara. Komentari na društvenim mrežama klize od odobravanja njegovih pristalica, do oštrih kritika druge strane.

08:35 – Mediji u Sjedinjenim Državama pišu da je napad na centar u Filadelfiji u kom se broje glasovi stvar direktnog pritiska jednog od kandidata.

08:30 – Da počnemo novi prenos američkih izbora jednom od najboljih fora na društvenim mrežama. Kada se Amerikanci žale što rezultati kasne…

“Popular vote”

I dok traje drama i presabiranje elektorskih glasova, rezultati predsedničkih izbora pokazuju jednu ustaljenu pravilnost – ponovo su demokrate dobile znatno više glasova građana.

Prebrojavanje nije završeno a Bajden ima 3,8 miliona glasova više od Trampa.

Ovo je četvrti put zaredom, a sedmi od poslednjih osam izbora da demokratski kandidat dobija veće poverenje građana (jedino je Džordž Buš 2004. pobedio glatko), ali ne pobeđuje uvek kandidat sa više glasova u američkom izbornom sistemu.

Trenutna kalkulacija

Tamo gde je Bajden bio u maloj prednosti (Nevada) – prednost je malo veća. Tamo gde je Tramp bio u velikoj prednosti (Džordžija i Pensilvanija) – prednost se gotovo potpuno istopila.

Ostalo je da se obradi oko 14.000 glasova u Džordžiji, a Bajden zaostaj nešto više od 1.700.

U Pensilvaniji je prednost aktuelnog predsednika iznosila više od 750.000 glasova, a sada je oko 22.000.

Šta je rekao Tramp?

Donald Tramp je preuranjeno objavio da je pobedio, a onda sugerisao da postoji mogućnost da ga neko pokrade. Potom je najavio žalbe, uzviknuo “zaustavite glasanje” i opet ponovio da je pobedio, “ako se računaju legalni glasovi”.

“Glatko sam pobedio, ako računate legalne glasove. A ako brojite ilegalne glasove, onda gubim, oni će nam ukrasti pobedu”, rekao je Donald Tramp i pohvalio činjenicu da su Republikanci zadržali Senat, ali i govorio o odlično odrađenom poslu u Ohaju i na Floridi.

“U Pensilvaniji smo imali prednost od 700.000 glasova, a sada se odjednom prednost otopila na 90.000. U Džordžiji sam uverljivo dobio, a sada postoji mogućnost da izgubim”.

Šta je rekao Bajden?

Sa druge strane, Džo Bajden je rekao da ne sumnja kako će on i senatorka Kamala Haris, kada se izbroji i poslednji glas, biti proglašeni pobednicima i pozvao građane “da ostanu mirni”.

Džo Bajden obratio se novinarima i pozvao na strpljenje dok se glasovi i dalje broje.

On je dao vrlo kratku izjavu o trenutnom stanju u predsedničkoj trci. Demokratski kandidat istakao je da je zemlja blizu 240.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa i izrazio saosećanje sa Amerikancima koji su izgubili svoje najmilije od virusa, preneo je Gardijan.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500