Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je zadovoljan da je njegovoj administraciji zvanično dozvoljeno da počne prenos vlasti u procesu formiranje nove vlade.

Bajden se obratio javnosti danas u Vilmingtonu, u državi Delaver.

„Trancizija vlasti će omogućiti mom timu da se pripremi za izazove koji su pred nama, u procesu prebacivanja vlasti sa Trampove administracije na moju“, rekao je Bajden.

Bajdenu je državna agencija za opšte poslove potvrdila da je pobednik izbora u SAD, što omogućuje njegovom timu pristup federalnim službama i ministarstvu pravde, kako bi se otklonile eventualne bezbednosne pretnje.

Takođe, Bajden i novoizabrana potpredsednica Kamala Haris i zvanično su predstavili svoje kandidate za ključne pozicije u sektorima nacionalne bezbednosti i spoljne politike, prenosi CNN.

Bajden je poručio da su SAD „spremne da vode svet“.

„Predstavio sam tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svet a ne da se iz njega povlači“, rekao je Bajden nagoveštavajući zaokret u spoljnoj politici.

Entoni Blinken, kandidat za državnog sekretara, rekao je da SAD „moraju da nastave da sarađuju sa drugim zemljama, jer ne mogu sami da reše sve svetske probleme“.

„Treba nam njihova podrška i partnerstvo“, rekao je Blinken.

On je poručio da SAD imaju „sposobnost, veću od bilo koje druge zemlje na svetu, da okupe sve kako bi se suočili sa izazovima našeg vremena“.

Aleksandro Majorkas, nominovan za čelnu funkciju u Odeljenju nacionalne bezbednosti (DHS), biće prvi Latinoamerikanac na čelu tog tela. On je rekao da Odeljenje ima „plemenitu misiju da pomogne građanima da se osećaju sigurno, kao i misiju da unapredi istorijsku poziciju SAD kao zemlje u koju su svi dobrodošli“.

Ejvril Hejns, kandidatkinja za rukovodioca Nacionalne obaveštajne službe, ujedno i prva žena na toj funkciji, istakla je da Bajden upoznat sa činjenicom da se ona „nikada nije ustručavala da govori istinu“, kao i da „će to biti njena obaveza i na novoj funkciji“.

„Radila sam dugo sa novim predsednikom i prihvatam ovu nominaciju znajući da on nikada ne bi želeo da uradim drugačije. Takođe, znam da Džo izuzetno ceni perspektivu obavešajnih službi i da će se tako ponašati i kada budem govorila i nešto nezgodno, a biće i toga“, rekla je Hejns.

Linda Tomas-Grinfild je nominovana za ambasadorku u Ujedinjenim nacijama, a više od 35 godina je radila na diplomatskim misijama širom sveta.

„Gde god bih radila tokom moje diplomatske karijere, sarađivala sam sa ljudima različitog porekla i vere. To je bio moj način da srušim barijere, povežem se sa ljudima…“, rekla je Tomas-Grinfild.

Džejk Salivan, kandidat za savetnika za nacionalnu bezbednost je rekao kako je „naučio mnogo o diplomatiji, strategiji i politici, ali najvažnije o ljudskoj prirodi“.

„Gledam kako sve rešava sa humanošću i empatijom“, rekao je Salivan o Bajdenu i dodao: „To je osoba koju je Amerika izabrala.“

Bivši američki državni sekretar Džon Keri biće zadužen za borbu protiv klimatskih promena u Bajdenovom spoljnopolitičkom timu.

Bajden je objasnio da će klimatske promene biti važno pitanje za njegovu administraciju.

„Želim da budem jasan. Ni sekunde nisam potcenio poteškoće u ispunjavanju svojih smelih obaveza prema borbi protiv klimatskih promena. Ali istovremeno, niko ni sekundu ne sme da potceni ni moju odlučnost da to učinim“, rekao je Bajden.

Keri, dugogodišnji senator iz savezne države Masačusets, bio je šef američke diplomatije od 2013. do 2017. godine, u vreme predsednika Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Keri je veoma upoznat sa klimatskim sporazumom iz Pariza, iz kojeg su se SAD formalno povukle pod Trampovom administracijom.

On je poručio da „neuspeh nije opcija“, kada je reč o borbi protiv zagađenja vazduah.

„Niko ne bi trebalo da sumnja u odlučnost predsednika i potpredsednice, niti bi trebalo da sumnja u odlučnost zemlje koja je otišla na Mesec, pronašla lekove za, do tada, neizlečive boelsti i odgovorila na tiraniju u Drugom svetskom ratu“, zaključio je Keri.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.