Izabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden objavio je danas ko će biti članovi njegovog tima za spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost.

Aleksandro Majorkas će biti na čelu Odeljenja nacionalne bezbednosti (DHS), i biće prvi Latinoamerikanac na čelu tog tela.

Majorkas je bivši zamenik sekretara DHS-a i imaće zadatak da obnovi odeljenje koje je Trampova administracija koristila za sprovođenje svoje drakonske pogranične politike, uključujući razdvajanje porodica na američko-meksičkoj granici, prenosi CNN.

Takođe, Ejvril Hejns, koja je pod Obaminom administracijom bila na funkciji zamenice direktorke CIA, ali i na poziciji zamenice savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame, nominovana je za prvu direktorku nacionalnih obaveštajnih službi (DNI), i tako će postati prva žena na toj funkciji.

Bivši američki državni sekretar Džon Keri biće zadužen za borbu protiv klimatskih promena u Bajdenovom spoljnopolitičkom timu.

Keri, dugogodišnji senator iz savezne države Masačusets, bio je šef američke diplomatije od 2013. do 2017. godine, u vreme predsednika Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Keri je veom upoznat sa klimatskim sporazumom iz Pariza, iz kojeg su se SAD formalno povukle pod Trampovom administracijom.

Bajdenov Tranzicioni tim potvrdio je da će Džo izabrati Entonija Blinkena za državnog sekretara, dok će Linda Tomas-Grinfild biti ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, a Džejk Saliven savetnik za nacionalnu sigurnost.

Blinken je bio zamenik državnog sekretara u administraciji Baraka Obame, a radio je i na mestu zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost u ovoj administraciji. Saliven je opisan kao veteran spoljne politike, a Tomas-Grinfild kao karijerna diplomatkinja sa velikim iskustvom u spoljnoj politici.

„Ovi pojedinci su podjednako iskusani, inovativni i maštoviti… Njihova dostignuća u diplomatiji su neuporediva, ali su takođe refleksija ideje da novim izazovima ne možemo odgovoriti starim razmišljanjima i navikama“, rekao je Bajden.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.