Bajden pred sastanak s Putinom: SAD će biti uz svoje evropske saveznike naspram Rusije

0

(Beta-AFP) – SAD će biti uz svoje evropske saveznike naspram Rusije, obećao je američki predsednik Džozef Biden pre prvog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom predvidjenog 16. juna.

Bajden je u kolumni objavljenoj u subotu u listu Vašington post (The Washington Post) obećao da će učvrstiti “demokratske saveze” SAD naspram raznih kriza i rastućih pretnji iz Rusije i Kine.

Američki predsednik u sredu odlazi u Evropu, gde će učestvovati godišnjem samitima NATO i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7), a 16. juna u Ženevi će razgovarati sa Putinom.

Samit Bajden-Putin dolazi u trenutku veoma velikih napetosti izmedju dve suparničke sile.

SAD su uvele sankcije Rusije zbog nekoliko razloga – optužbe za mešanje u izbore, hakerske napade, špijunaže, represije protivnika Kremlja Alekseja Navaljnog, vojne pretnje prema Ukrajini i pripajanja crnomorskog poluostrva Krim.

Rusija je odgovorila sankcijama. Ta zemlja optužuje NATO za vojne aktivnosti u blizini svoje granice.

“Jedinstveni smo u odgovoru na ruske izazove evropskoj bezbednosti, počev od njene agresije na Ukrajinu. Nema sumnje u odlučnost SAD da brane svoje demokratske vrednosti, koje ne mogu da razdvoje od svojih interesa”, naveo je Bajden u kolumni.

Američki predsednik je dodao da se neće ustručavati da Putinu prenese posvećenost SAD i Evrope istim demokratskim principima u odbrani dostojanstva i ljudskih prava.

Bajden je u kolumni naglasio da Vašington ne želi konflikt.

“Želimo stabilan i predvidljiv odnos u kojem možemo saradjivati sa Rusijom na pitanjima poput strateške stabilnosti i kontrole naoružanja”, dodao je američki predsednik.