Bajden pozvao Kuoma da podnese ostavku nakon izveštaja o “seksualnom uznemiravanju više žena”

0

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je na pres konferenciji u Beloj kući da bi guverner Njujorka Eendrju Kuomo, koga je državna tužiteljka optužila za seksualno uznemiravanje više žena, trebalo da podnese ostavku, preneo je CNN.

“Mislim da bi trebalo da podnese ostavku. Razumem da bi zakonodavno telo države moglo da odluči o opozivu. Ne znam to ustvari. Nisam čitao sve te podatke”, dodao je Bajden.

Ostavku guvernera Njujorka zatražila je i predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Istraga njujorškog državnog tužioca o optužbama za seksualno uznemiravanje protiv guvernera iz Demokratske stranke otkrila je da je Kuomo seksualno uznemiravao više žena, saopštila je u utorak državna tužiteljka Leticia Džejms, a prenosi CNN.

Kancelarija je otkrila da je Kuomo uznemiravao službenice koje su još uvek zaposlene u njegovoj administraciji, kao i brojne žene koje nisu u saveznoj vladi.

Tužiteljka je saopštila kako je istraga otkrila da se Kuomo “dodirivao” službenice protiv njihove, kao i da je upućivao komentare “sugestivne” seksualne prirode.

Ona je izjavila da je takvo ponašanje stvorilo „neprijateljsko radno okruženje za žene“.

“Istražitelji su razgovarali sa 179 pojedinaca i pregledali 74.000 dokaza”, rekla je Džejms.

“Taj dokaz je stvorio duboko uznemirujuću, ali jasnu sliku”, dodala je ona.

Kuomo se ubrzo posle saopštenja tužiteljke obratio javnosti i poručio da nije kriv, kao i da nema nameru da podnese ostavku.

Nikada nisam neprikladno dodirnuo kolegenicu. Činjenice su mnogo drugačije od onoga što je prikazano javnosti. Imam 63 godine, ceo život sam pod budnim okom javnosti. Ovo što je danas izrečeno o meni nisam, niti sam ikada bio ja“, rekao je aktuelni guverner.

Istraga o tvrdnjama o seksualnom uznemiravanju jedna je od nekoliko koje je državno tužilaštvo pokrenulo protiv Kuoma i njegovog najužeg kruga. Kontroverze koje su ranije vezivale za Kuoma daleko su od priznanja koje je dobio na početku pandemije koronavirusa zbog odgovora na pandemiju.

U januaru je državna tužiteljka predstavila izveštaj njenog pregleda o tome kako je Kuomova administracija postupila sa smrtnim slučajevima u staračkim domovima tokom pandemije kovida-19. Izveštaj je otkrio da je njegova administracija umanjivala broj smrtnih slučajeva u staračkim domovima za oko 50 odsto.

Osim toga, Džejmsova istražuje da li je Kuomo koristio službene resurse za pisanje i objavljivanje svoje knjige: “Američka kriza: lekcije liderstva tokom pandemije kovid-19”.

Kuomo je i ranije negirao navode o “dodirivanju” bilo koga na neprikladan način, ali je u februaru objavio saopštenje u kom priznaje da su neke njegove primedbe na radnom mestu “možda bile preterane ili previše lične”. U saopštenju se navodi da mu je “iskreno žao” onih koji su možda” pogrešno protumačili (primedbe) kao flert“.