Bajden povodom 20. godišnjice terorističih napada: “Nacionalno jedinstvo, jedina stvar koja ne sme da se slomi…”

0

(Beta) – Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je na nacionalno jedinstvo, povodom 20. godišnjice terorističkih napada u kojima je 11. septembra 2001, poginulo 2.977 ljudi.

“Poštujemo sve one koji su rizikovali i dali svoje živote u minutima, satima, mesecima i godinama nakon toga”, rekao je Bajden u video poruci u kojoj je odao poštu poginulima u napadima, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao da su “mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnja, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije” narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

“Naučili smo da je jedinstvo jedna stvar koja nikada ne sme da se slomi”, dodao je on.

Teroristički napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu je izvršen otetim avionima.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena.Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Bombardovanje se pretvorilo u najduži američki rat iz koga su se Amerikanci konačno povukli nešto manje od dve nedelje pre obeležavanja 20. godišnjice, a na vlast u toj zemlji vratili su se talibani protiv kojih su se borili.

Povodom 20. godišnjice napada, američki predsednik danas će prisustvovati ceremonijama na sva tri mesta napada, u Njujorku kod memorijalnog centra izgrađenog na mestu srušenih kula, na polju u Pensilvaniji i u Pentagonu.