Bajden potvrdio imenovanje Afroamerikanke na mesto sudije Vrhovnog suda SAD

0
Beta/(AP Photo/Andrew Harnik)

(Beta-AFP) – Predsednik SAD Džo Bajden potvrio je danas da će imenovati crnu ženu da zameni odlazećeg sudiju Vrhovnog suda SAD Stivena Brajera.

Bajden je danas primio u Beloj kući 83-ogodišnjeg progresivnog sudiju Brajera koji odlazi u penziju. Odlazak sudije Brajera je značajan dogadjaj za Bajdena koji će moći da ostvari obećanje i imenjuje crnu ženu u tu moćnu instituciju. 

Demokratski predsednik koji je dao ovo obećanje tokom svoje izborne kampanje rekao je u govoru posvećenom sudiji Brajeru u Beloj kući, da nije još odlučio koga će imenovati na Brajerovo mesto.

“Osoba koju ću imenovati će imati izvanredne kvalifikacije, ličnost, iskustvo i integritet. I ta osoba će biti prva crna žena imenovana u Vrhovni sud”, rekao je Bajden.

Time što će imenovati kandidatkinju mladju od Brajera će omogućiti Bajdenu da bar na nekoliko godina zadrži aktuelni odnos snaga u Vrhovnom sud SAD, gde ima šest konzervativnih i troje progresivnih sudija.

Prema američkom Ustavu devet članova Vrhovnog suda imenuje predsednik doživotno, a potvrdjuje im se imenovanje u gornjem domu Kongresa, Senatu. 

Vrhovni sud je igrao veliku ulogu u SAD. On odlučuje o mnogim velikim pitanjima u društvu.