Bajden potpisuje ukaz o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa

0

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden će potpisati ukaz kojim će se od velike većine saveznih radnika i saradnika koji posluju sa vladom zahtevati obavzna vakcinacija protiv koronavirusa, kao deo novog agresivnog plana koji će takođe izvršiti pritisak na privatna preduzeća, države i škole da donesu strože politike vakcinacije i testiranja jer delta varijanta kovida-19 nastavlja da se širi Sjedinjenim Državama, prenosi Njujork tajms.

Ova odluka će se odnositi na zaposlene u izvršnoj vlasti, uključujući osoblje Bele kuće i sve savezne agencije i pripadnike oružanih službi – radnu snagu koja broji više od četiri miliona – ali ne i na one koji rade za Kongres ili sistem saveznih sudova.

Raspostranjenost visoko zarazne varijante dovelo je do toga da prvi put od kraja januara 2021. godine SAD prijavljuju više od 150.000 zaraženih. Bolnice se, piše Njujork tajms, preplavljene, a broj smrtnih slučajeva od posledica kovid-19 na dnevnom nivou prelazi 1.500.

Novi talaz zaraze je uznemirio Bajdena i njegove najviše zdravstvene savetnike. Kao izlaz iz trenutne situacije vide masovnu vakcinaciju.

Bajden je ranije, faktički, već naterao zaposlene u saveznoj vlasti da se vakcinišu, najavivši da će oni koji odbiju da to učine morati da se podvrgnu redovnom testiranju na koronavirus. Međutim, zbog skoka, zajedno sa nedavnom odlukom Uprave za hranu i lekove (FDA) da odobri potpuno odobrenje Fajzerove vakcine svim starijima od 16 godina. Međutim, sada je odlučio da preduzme agresivnije korake, eliminišući mogućnost testiranja, rekli su zvaničnici, a prenosi Njujork tajms.

Dva zvaničnika upoznata sa planom rekla su da bi njegova osnovna poruka bila da je jedini način da se vratimo osećaju normalnosti taj da se vakciniše što je moguće više ljudi.

“Znamo da će sve vakcinacija zaustaviti širenje pandemije i staviti je pod kontrolu”, rekla je Džen Psaki, sekretar za štampu Bele kuće.

“To je naš cilj, pa želimo da budemo konkretni u vezi sa onim što pokušavamo da postignemo”, dodala je.

Odluka FDA prošlog meseca o potpunom odobrenju vakcine već je navela Pentagon da od pripadnika vojske zahteva obaveznu vakcinaciju. Bajden je tada rekao da bi odobrenje trebalo da otkloni sve dalje sumnje u vezi sa vakcinacijom i podstakne više takvih odluka saveznih i lokalnih vlasti.

Na pitanje da li bi Bajden saopštio više detalja o postojećoj politici ili bi, Psaki je odgovorila: “Zavisi od toga da li ste vakcinisani ili ne.”

“Zvaničnici administracije vide znakove većeg interesovanja za vakcine. Oko 14 miliona građana je primilo prvu dozu u avgustu, što je četiri miliona više nego u julu”, rekla je Psaki.

Međutim, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 27 odsto populacije starosti od dvanaest i više godina nije primilo nikakvu vakcinu protiv kovid-19.