Bajden podiže kvotu za prijem izbeglica u SAD: “Brišemo istorijski nizak broj koji je postavila prethodna administracija…”

0
(Beta/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

(Beta) – Američki predsednik Džozef Bajden odlučio je da povećava kvotu za prijem izbeglica na 62.500 i zvanično nakon što se našao na udaru kritike obe stranke zbog kašnjenja sa ukidanjem ograničenja od 15.000, koje je uveo bivši predsednik Donald Tramp.

Bajden je prošlog meseca proširio kriterijume za useljenje čime je ukinuo jednu prepreku za izbeglice koje ulaze u SAD, a koje je postavio Tramp, ali je odložio ukidanje godišnje granice što je izazvalo gnev advokata izbeglica i nekih demokratskih zakonodavaca.

Bajden je u izjavi rekao da nova granica „briše istorijski nizak broj koji je postavila prethodna administracija“, dodajući da Trampova kvota nije odražavala američke vrednosti kao nacije koja prima i podržava izbeglice“.

„Važno je preduzeti ovu akciju danas kako bismo uklonili bilo kakvu dugotrajnu sumnju izbeglicama širom sveta koje su toliko pretrpele i koje sa nestrpljenjem čekaju da njihovi novi životi počnu“, dodao je Bajden.

Bajden je rekao da je „tužna istina“ da SAD do kraja fiskalne godine u septembru neće dostići granicu od 62.500, s obzirom na pandemiju i ograničenja mogućnosti preseljenja.