Bajden o povlačenju američkih snaga iz Avganistana: “Čvrsto stojim iza svoje odluke, pad vlade u Kabulu brži nego što je očekivano…”

0
(Beta/AP Photo/Evan Vucci)

(Beta-AP) – Presdednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da stoji “čvrsto” iza svoje odluke da povuče američke snage iz Avganistana i da je pad avganistanske vlade bio brži nego što je očekivano.

U osvrtu na haotičnu situaciju u Avganistanu Bajden je rekao da je bio suočen sa izborom da li da se drži prethodno postignutog dogovora o povlačenju američkih trupa ove godine, ili da pošalje još američkih vojnika nazad u Avganistan za “treću deceniju” rata.

On je rekao da ne želi da ponavlja greške iz prošlosti i da ne žali zbog odluke da nastavi sa povlačenjem. 

“Čvrsto stojim iza svoje odluke”, rekao je Bajden u obraćanju iz Bele kuće prenošenog preko televizije.

“Posle 20 godina naučio sam na težak način da nikad nije dobro vreme da se povuku američke snage”, rekao je on.

Bajden se obratio naciji dan pošto su talibani zauzeli glavni grad Kabul posle blic ofanzive i haotične situacije koja je usledila.

“Istina je da se to dogodilo mnogo brže nego što smo očekivali”, rekao je Bajden o talibanskom osvajanju Avganistana.

Avganistan je uleteo u haos kako su talibani zauzimali delove zemlje poslednjih dana i ušli u Kabul ovog vikenda dok su SAD pokušavale da povuku svoje snage, diplomate, saveznike i Avganistance koji su radili sa koalicijom tokom 20 godina.

Američki predsednik je rekao da će rađe da primi kritike oko posledica američkog povlačenja nego da ostavi tu odluku drugom predsedniku i da je odluka da se napusti Avganistan “dobra odluka za Ameriku”.

Brzi kraj avganistanske vlade samo pokazuje da je njegov izbor da okonča rat bio ispravan, dodao je on. 

“Američki vojnici ne mogu i ne treba da se bore u ratu, i da umiru u ratu u kome avganistanske snage same nisu spremne da se bore”, rekao je američki predsednik.

Bajden je upozorio talibane da se ne mešaju u američku evakuaciju u Avganistanu i zapretio “razornom silom” ako to bude potrebno.