Bajden o kralju Jordana: “Lojalan saveznik u teškom okruženju”

0
(Beta/AP Photo/Andrew Harnik)

(Beta-AP) – Predsednik SAD Džozef Bajden pohvalio je jordanskog kralja Abdulaha Drugog označivši ga čvrstim saveznikom u “teškom okruženju”.

Bajden je bio domaćin monarhu u Beloj kući u ključnom tenutku za oba lidera pošto je prošle nedelje jordanski državni bezbednosni sud osudio dva bivša zvaničnika na 15 godina zatvora zbog navodne zavere protiv Abdulaha Drugog.

Zavera je otkrivena početkom ove godine, a u nju je umešan kraljev polubrat princ Hamza.

Bajden, koji se na početku u spoljnoj politici dosta fokusirao na Kinu i Rusiju, suočio sa teškoćama na Bliskom istoku, pojačanim napadima proiranskih milicija na američke vojnike u Iraku i Siriji dok njegova administracija pokušava da navede Iran da se vrati pregovarima kako bi se oživeo nuklearni sporzum iz koga je Donald Tramp izašao tokom svog mandata.

“Vi ste uvek bili tamo i mi ćemo uvek biti tamo za Jordan”, rekao je Bajden u Ovalnom kabinetu na sastanku sa kraljem i njegovim sinom prestlonaslednikom Huseinom.

Predsednik je podsetio da se prvi put sastao s Abdulahom kada je bio senator, a Abdulah prestolonaslednik.

Odnosi jordanskog kralja i Bajdenovog prethodnika Trampa nisu bili bliski pošto je Tramp podrio šanse za bilo kakav mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca proglasivši Jerusalim glavnim gradom Izraela.

Abdulah Drugi protivio se nastojanjima Trampove administracije da posreduju takozvanim Abrahamovim sporazumima sa Bahreinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sudanom i Marokom kojima se normalizuju odnosi s Izraelom, a ne uključuju Palestince.

Bajden ne planira da povuče priznanje Jerusalima kao glavnog grada i njegova administracija je čak pohvalila pomenute sporazume.

Predsednik SAD je planirao da kaže kralju da sporazumi nisu kraj u nalaženju načina za sklapanje sporazuma koji uključuje Palestince, najavio je jedan anonimni visoki zvaničnik američke administracije.

Abdulah Drugi je sa svoje strane pohvalio Bajdena što je postavio međunarodni standard u borbi protiv kovida-19. SAD su isporučile 500.000 vakcina Jordanu uoči kraljeve poste.

Kralj je takođe stavio do znanja da želi da poboljša odnose između dve zemlje.

“Možete uvek računati na mene, moju zemlju i mnoge moje kolege u regionu”, rekao je monarh. Očekivalo se da će dvojica lidera razgovarati takođe o Siriji i Iraku.

Abdulah je prvi arapski lider koji se sastao sa Bajdenom. Planirano je da predsednik naredne nedelje primi premijera Iraka Mustafu al Kadhimija i kasnije tokom leta novog premijera Izraela Naftalija Beneta.