Bajden: Nove sankcije protiv Kube tek početak

0

(Beta-AFP) – Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su nove sankcije Kubi kao znak protesta zbog “suzbijanja” nedavnih protesta u toj ostrvskoj državi, “tek početak”.

“SAD će i dalje sankcionisati odgovorne za ugnjetavanje kubanskog naroda”, rekao je Bajden koji je osudio hapšenja na Kubi i “lažna sudjenja” onima koji se usude da govore.

Prethodno je američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) izjavila da su uvedene sankcije protiv kubanskog ministra odbrane Alvara Lopesa Mijere (Lopez Miera) i specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zbog nedavne represije protesta na Kubi.

“Kubanski narod protestuje zbog osnovnih i univerzalnih prava koja mu vlada mora garantovati”, rekla je ministarka i dodala da će SAD i dalje primenjivati sankcije u znak podrške “potrazi za demokratijom”.

Na Kubi su nedavno održani protesti tokom kojih je u neredima poginula jedna osoba i nekoliko desetina povredjeno. Prema navodima opozicije na Kubi, uhapšeno je oko 100 ljudi.

Kubanci su izašli na ulice nezadovolji zbog nestašice hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.